Ciastka francuskie z jabłkami w miodzie i orzechami
Mam w kuchni kilka zasad, jedną z nich jest to, że nie robię sama ciasta francuskiego. Szkoda mi na to czasu, mam jednak zwykle w lodówce porcję już gotowego. Kiedy więc bierze mnie ochota na coś słodkiego, kroję je w paseczki, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję brązowym cukrem. I proszę, najlepsze ciasteczka gotowe!
Jeśli mam kilka chwil więcej, dodaję np. jabłka, jak dziś. Skąpałam je dodatkowo na patelni w maśle i miodzie, dodałam też orzechy włoskie.
Ciastka piekłam 15 minut i zjadłam od razu:)
Składniki- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- jabłko - 1-2 szt
- jajko - 1 szt
- cynamon - szczypta
- masło - 1 łyżka
- miód - 1 łyżka
- orzechy włoskie - 3 łyżki
Na patelni rozpuść masło i miód, dodaj cynamon. Na patelnię włóż jabłka pokrojone w cienkie (ok.2-3 mm) plasterki oraz orzechy. Krótko przesmaż, aby wszystkie składniki pokryły się miodowym syropem. Wyłącz i lekko ostudź.
Schłodzone ciasto pokrój na prostokąty. Zawiń ich brzegi do środka, by powstał wyższy rant. Posmaruj brzegi roztrzepanym jajkiem.
Na wierzchu ułóż plasterki jabłek, aby nachodziły na siebie jak dachówki, na nich- orzecgy.
Piecz do zarumienienia, ok.15-20 minut w temp. 210 oC.