Ciasteczka z rodzynkami i białą czekoladą
Mój Mąż ostatnio coraz częściej prosi mnie o ciasteczka w różnych wersjach i taki oto tego skutek, że przez ostatni tydzień 3 razy serwowałam na deser ciasteczka.
Pole do popisu mamy tu ogromne, bo i dodatków jest co nie miara.
Co, kto lubi, można wybierać od koloru czekolady po orzechy i bakalie.
Moje ostatnie ciastka były z pomarańczową nutą a przepis w linku.
Porcji: około 16 sztuk
Składniki:
1/2 szklanki miękkiego masła/ oleju kokosowego
1 szklanka brązowego cukru
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 szklanka połamanej białej czekolady
1 szklanka różnego rodzaju rodzynek
1/2 szklanki orzechów macadamia (lub innych)
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 170 C i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
- Mikserem utrzyj masło i cukier na jasny krem. Dodaj jajko, pojedynczo i po każdym jajku dokładnie wymieszaj masę.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę oraz sól. Dodaj mąkę do mokrych składników i powoli połącz wszystko. Dodaj białą czekoladę, rodzynki i orzechy. Zamieszaj.
- Łyżką nakładaj ciasto (porcja ciasta wielkości orzecha włoskiego) w odstępach (około 6-8 na blaszkę).
- Piecz około 12 minut lub do zarumienienia.