Ciasteczka z płatkami owsianymi i daktylami
Jak już wpadałam w świąteczny ciasteczkowy ciąg, to na całego:) Nie skupiłam się jednak tylko na pierniczkach i różnych cudeńkach z czekoladą, orzechami i bakaliami... Na mojej liście znalazły się tez swojskie ciasteczka z płatkami owsianymi, tyle że tym razem połączonymi z daktylami. Bardzo udany eksperyment! Ten przepis to moje kolejne tegoroczne odkrycie, ciasteczka "prima sort", jak mawia mój Tata:)
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 1/4 szklanki oliwy
- ¾ szklanki drobnego cukru (można mniej)
- kilka łyżek rumu (lub zapach rumowy)
- 1 jajko
- 1,5 szklanka mąki
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 szklanki płatków owsianych (najlepiej „górskich”)
- posiekane daktyle (u mnie: 0,5 szkl.)
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i płatkami owsianymi. Wbić jajko, wlać oliwę i rum, wymieszać, dodać kawałki miękkiego masła i szybko wyrobić ciasto. Na koniec dodać pokrojone daktyle. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez 12-15 min, albo dopóki ciasteczka nie nabiorą lekko brązowego koloru.