Ciasteczka z płatkami owsianymi i daktylami

Ciasteczka z płatkami owsianymi i daktylami

Jak już wpadałam w świąteczny ciasteczkowy ciąg, to na całego:) Nie skupiłam się jednak tylko na pierniczkach i różnych cudeńkach z czekoladą, orzechami i bakaliami... Na mojej liście znalazły się tez swojskie ciasteczka z płatkami owsianymi, tyle że tym razem połączonymi z daktylami. Bardzo udany eksperyment! Ten przepis to moje kolejne tegoroczne odkrycie, ciasteczka "prima sort", jak mawia mój Tata:)

Zdjęcie - Ciasteczka z płatkami owsianymi i daktylami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki oliwy
  • ¾ szklanki drobnego cukru (można mniej)
  • kilka łyżek rumu (lub zapach rumowy)
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki płatków owsianych (najlepiej „górskich”)
  • posiekane daktyle (u mnie: 0,5 szkl.)

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i płatkami owsianymi. Wbić jajko, wlać oliwę i rum, wymieszać, dodać kawałki miękkiego masła i szybko wyrobić ciasto. Na koniec dodać pokrojone daktyle. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st. C przez 12-15 min, albo dopóki ciasteczka nie nabiorą lekko brązowego koloru.

Kategorie przepisów