Ciasteczka z kawałkami czekolady- chocolate chip cookies
Są takie chwile, głównie w pochmurne, zimowe dni, że nic nie pomoże nam tak dobrze, jak kubek ciepłej herbaty/kakao/kawy i porcja maślanych, kruchych ciasteczek z kawałkami czekolady.
Klasyczne chocolate chip cookies to maślane ciasteczka upieczone z „groszkami” z ciemnej czekolady w środku. Uważam, że właśnie gorzka czekolada najlepiej się tu sprawdza, fajnie kontrastuje ze słodyczą ciasteczek.
Moje ciasteczka upiekłam na bazie brązowego cukru, są więc nieco ciemniejsze niż zazwyczaj, wzbogacone jednak dzięki temu lekko karmelową nutą.
Z podanych proporcji upieczecie ok. 12 ciasteczek, czyli w sam raz, aby się najeść bez wyrzutów sumienia ;)
Składniki- masło - 80 g, miękkie
- cukier brązowy - 1/2 szklanki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- jajko - 1 szt
- mąka pszenna - 1 szklanka
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- "groszki czekoladowe" / kawałki czekolady - ok. 3 łyżki
Miękkie masło z miksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj esencję waniliową, sól i jajko. Zmiksuj.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę, krótko połącz. Na koniec dodaj groszki czekoladowe (lub gorzką czekoladę pokrojoną na małe kawałki).
Ciasto nakładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja robię to łyżką do lodów, ale można też zwykłą łyżką obiadową). Między poszczególnymi ciasteczkami pozostaw na blaszce kilka centymetrów przerwy- ciasteczka trochę urosną.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 12-15 minut. Przed zdjęciem z blachy pozwól im nieco ostygnąć.