Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ciasteczka owsiane z żurawiną

Smaczne, chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem suszonej żurawiny. Świetne do zagryzienia kiedy dopadnie nas nagły spadek energii. Idealny dodatek do drugiego śniadania. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 7 dni. Smacznego!

Print Ciasteczka owsiane z żurawinąPorcje

25

ciasteczekSkładniki
  • 200 g płatków owsianych

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 150 g miękkiego masła

  • 125 g brązowego cukru

  • 1 jajko

  • 150 g suszonej żurawiny

Przygotowanie
  • Masło przełożyć do miski, dodać cukier, ucierać mikserem na wysokich obrotach przez 4-5 minut. Dodać jajko, zmniejszyć obroty miksera, ucierać krótko do połączenia składników.
  • W drugiej misce połączyć płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. Dodać do utartego masła, wymieszać łyżką. Na koniec dodać posiekaną żurawinę,
    ponownie wymieszać.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Każdą ułożyć na kawałku folii aluminiowej, utworzyć wałek i zawinąć w folię jak cukierek. Włożyć do lodówki na około 4 godziny.
  • Po tym czasie wyciągnąć, ostrym nożem kroić grube plastry (masa często się kruszy, ale nie przeszkadza to w formowaniu ciastek). Z plastrów formować ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka układać w odstępach, ponieważ podczas pieczenia się rozpłyną. Piec w temperaturze 170 stopni na funkcji termoobieg przez około 15 minut. Ciasteczka bezpośrednio po upieczeniu są miękkie, należy delikatnie przełożyć je na talerz. Po wystudzeniu stwardnieją.

Kategorie przepisów