Ciasteczka owsiane z pszennymi zarodkami

Ciasteczka owsiane z pszennymi zarodkami

Kolejne podejście do (jednego z moich ulubionych!) tematu owsianych ciasteczek. Te przypominają mi nieco florentynki. Są bardzo delikatne, wręcz koronkowe, mniej „zapychające” niż zwykłe ciastka. Niezbyt wyraźna nutka cynamonu, co bardzo mi odpowiada, ładnie komponuje się z rodzynkami. A do tego pszenne zarodki*- samo zdrowie!

(*znajdziesz je w większości marketów, leżą zwykle koło otrębów)

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Ciasteczka owsiane z pszennymi zarodkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka owsiane z pszennymi zarodkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka owsiane z pszennymi zarodkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka owsiane z pszennymi zarodkami

Agata, 19 sierpnia 2010

Zdjęcie - Ciasteczka owsiane z pszennymi zarodkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Miękkie masło ubić z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Dodać jajka, ubijać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dosypać suche składniki, wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i płatki owsiane, wmieszać w masę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać porcje ciasta (po łyżce), lekko spłaszczyć. Piec ok. 13 minut w 180 oC. Przed przełożeniem na kratkę do ostygnięcia, ciastka na 5 minut po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blasze. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Kategorie przepisów