Ciasteczka owsiane z pszennymi zarodkami
Kolejne podejście do (jednego z moich ulubionych!) tematu owsianych ciasteczek. Te przypominają mi nieco florentynki. Są bardzo delikatne, wręcz koronkowe, mniej „zapychające” niż zwykłe ciastka. Niezbyt wyraźna nutka cynamonu, co bardzo mi odpowiada, ładnie komponuje się z rodzynkami. A do tego pszenne zarodki*- samo zdrowie!
(*znajdziesz je w większości marketów, leżą zwykle koło otrębów)
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Ciasteczka owsiane z pszennymi zarodkami Składniki
- płatki owsiane - 3 szklanki
- mąka pszenna - 1 szklanka plus 2 łyżki
- zarodki pszenne - 1/2 szklanki
- soda - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- masło - 1 szklanka
- cukier brązowy - 1 szklanka
- jajko - 2 szt
- rodzynki - 1 i 1/2 szklanki, (przed pieczeniem namoczyłam je przez 10 minut we wrzącej wodzie)
Miękkie masło ubić z dwoma rodzajami cukru na puszystą masę. Dodać jajka, ubijać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dosypać suche składniki, wymieszać. Na koniec dodać rodzynki i płatki owsiane, wmieszać w masę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać porcje ciasta (po łyżce), lekko spłaszczyć. Piec ok. 13 minut w 180 oC. Przed przełożeniem na kratkę do ostygnięcia, ciastka na 5 minut po wyjęciu z piekarnika pozostawić na blasze. Przechowywać w szczelnym pojemniku.