Ciasteczka owsiane z czekoladą i suszonymi morelami
Kolejne pyszne, śniadaniowo-deserowe ciasteczka owsiane! Tym razem ze wspaniale uzupełniającymi się dodatkami: słodką czekoladą i lekko kwaskowatymi suszonymi morelami (zwykle jem te naturalnie suszone, ale tu najlepiej sprawdziły się te powszechnie dostępne). Powinny Wam smakować - w zasadzie trudno wyobrazić sobie, by mogło być inaczej;) Oprócz tego są szybkie i proste w przygotowaniu, wystarczy nałożyć porcje ciasta łyżką na blachę. Świetnie nadają się jako całkiem zdrowa przekąska na drugie śniadanie - są spore, więc nawet jednym ciasteczkiem można się najeść, choć na jednym pewnie mało kto poprzestanie;)
Ciasteczka owsiane
z czekoladą i suszonymi morelami
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 85g płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 110g miękkiego masła
- 125g brązowego cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 jajko
- 85g łezek z ciemnej czekolady
- 100g suszonych moreli
1) Wymieszać mąkę, płatki owsiane, sodę i sól.
2) W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na lekką masę.
3) Dodać esencję waniliową i jajko i miksować ok. 1 minuty.
4) Stopniowo dodawać mąkę, krótko miksując.
5) Wmieszać czekoladę i posiekane suszone morele.
6) Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
7) Po tym czasie nabierać czubate łyżki ciasta i kłaść
na blachy wyłożone papierem do pieczenia w odstępach 5 cm.
8) Piec w temperaturze 180 st. C przez 18-20 minut,
aż będą lekko brązowe na brzegach, a w środku nadal miękkie.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba sztuk: 18
Kaloryczność jednej sztuki: 155 kcal