Ciasteczka owsiane – szybkie i smaczne
Ciasteczka owsiane można kochać lub nie do końca. Można sięgać po nie z chęcią lub decydować się z rozsądku. Z zasady bowiem bywają nieco zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych kruchych ciastek.
Dla mnie ciasteczka owsiane łączą funkcję słodkości i sposobu na przemycenie pewnej ilości nieco zdrowszych elementów. Po nie właśnie moim bliskim sięga się nieco trudniej, dlatego też muszę radzić sobie inaczej. Codzienna dieta pozbawiona orzechów, czy owoców (nawet tych w postaci suszonej), płatków owsianych to dieta niekompletna. A zakładając, że żyjemy szybko i intensywnie, warto nie pomijać niczego, co nam sprzyja.
Dlatego też tak bardzo lubię te ciasteczka owsiane. Być może nie są szczególnie dietetyczne, ale z pewnością dostarczają mnóstwo pozytywnej energii. Są też niesamowicie smaczne, co nie zawsze jest pewnikiem przy tego typu wypiekach. Świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska do szkoły lub pracy. Ich dodatkową zaletą jest też fakt, że fantastycznie zachowują świeżość. Nawet po kilku dniach w szczelnie zamkniętym pojemniku są równie smaczne, jak tuż po upieczeniu. Każdy, kto przez cały tydzień w biegu przygotowuje codzienne śniadaniówki doceni też drobny atut.
Standardowo mają one też jeszcze jedną zaletę. Wszystko gotowe jest w zaledwie 20 minut. I to łącznie z wypiekaniem. Czy nie warto zapamiętać sobie też przepis? Zapewniam, że po pierwszym spróbowaniu, będzie to pewnik, o którym nikt nie będzie chciał zapomnieć! Jest to też jeden z tych przepisów, których nie trzeba trzymać się sztywno od A-Z. Zaszalejmy z dodatkami! Zmieniajmy je do woli!
Ciasteczka owsiane z bakaliami Ekspresowe ciasteczka do przygotowania tuż przed podwieczorkiem.
Czas przygotowania: 5 minutes Czas gotowania: 20 minutes
Okazja: Deser, Podwieczorek, Śniadanie Rodzaj dania: Dla Dzieci, Do lunchboxa, W plenerSłowa kluczowe: płatki owsiane
Porcji: 15 sztuk
Składniki
- 125 g płatków owsianych
- 125 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 100 ml miodu lub innej substancji słodzącej - złotego syropu, syropu z agawy, syropu klonowego
- 125 g mieszanki orzechów i suszonych owoców
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie krok po kroku
- Wszystkie składniki ciasteczek umieść w misie malaksera. Zmiksuj kilka razy pulsacyjnie. Masa powinna być dobrze zmieszana, ale nie zmiksowana na gładką pulpę. Powinny być widoczne kawałki bakalii i orzechów.
- Formę 20cm x 25cm wyłóż pergaminem i przełóż do niej masę na ciasteczka. Dokładnie dociśnij masę do dna formy.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
- Jeszcze ciepłe ciasto pokrój ostrym nożem i pozostaw w jednym kawałku do ostygnięcia. Rozdziel na porcje dopiero po wystygnięciu.
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy