Ciasteczka owsiane bez tłuszczu, za to z bananem
Jak wszyscy wiedzą, banany w wypiekach sprawdzają się wspaniale. Dlatego ostatnio próbuję je na różne sposoby. Piekłam już m.in. muffinki bananowe, wypróbowałam też chlebek bananowy Sophie Dahl, który mnie nie powalił, teraz czas na ciastka. Ten owoc tym razem nie gra w nich głównej roli (a nawet drugoplanowej;D), raczej sprawia, że są słodkie, wilgotne i nie wymagają użycia tłuszczu, jak w przypadku żytnich muffinek. Na pewno przypadną do gustu nie tylko wielbicielom zdrowych wypieków. Niestety nie można trzymać ich zbyt długo, ale to nie powinno stanowić problemu;) Następnym razem zwiększyć tylko ilość rodzynek i mamy idealne ciasteczka na śniadanie, przekąskę czy deser. Polecam.
Ciasteczka owsiano-bananowe light z rodzynkami - 40g rodzynek - 100g (1 szklanka) płatków owsianych - 140g (1 szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 duży banan (ok. 170g) - 2 jajka - 2 łyżki (60g) płynnego miodu - 1 łyżka (20g) golden syrupu - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Ciepłą wodą zalać rodzynki i odstawić. Wymieszać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W blenderze zmiksować banana na gładki mus. Wymieszać go z roztrzepanymi jajkami, miodem, golden syrupem, esencją waniliową i sokiem z cytryny. Drewnianą łyżką połączyć suche i mokre składniki, wmieszać odsączone rodzynki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładać porcje ciasta i lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 20 minut (w oryginale było 30 minut, ale na szczęście przed tym czasem zajrzałam do piekarnika;D)
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 40 minut Liczba sztuk: 18 Kaloryczność jednej sztuki: 85 kcal
Ciasteczka owsiano-bananowe light z rodzynkami - 40g rodzynek - 100g (1 szklanka) płatków owsianych - 140g (1 szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cynamonu - 1 duży banan (ok. 170g) - 2 jajka - 2 łyżki (60g) płynnego miodu - 1 łyżka (20g) golden syrupu - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Ciepłą wodą zalać rodzynki i odstawić. Wymieszać płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W blenderze zmiksować banana na gładki mus. Wymieszać go z roztrzepanymi jajkami, miodem, golden syrupem, esencją waniliową i sokiem z cytryny. Drewnianą łyżką połączyć suche i mokre składniki, wmieszać odsączone rodzynki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładać porcje ciasta i lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 20 minut (w oryginale było 30 minut, ale na szczęście przed tym czasem zajrzałam do piekarnika;D)
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 40 minut Liczba sztuk: 18 Kaloryczność jednej sztuki: 85 kcal