Ciasteczka od Dorotus

U nas od paru dni ciasteczkowo, bo za oknem deszcze i szarości, chcieliśmy ocieplić atmosferę,  a wałkowanie i wycinanie ciasteczek jest świetną zabawą.  I tak się bawiliśmy przez ostatnie dni. :-)) Dziś chrupaliśmy słodycze i biegaliśmy na spacery, zbieraliśmy liście i patyki przydatne do budowania szałasów, bo w ulubionym muzeum odbywały się warsztaty o żydowskim święcie Sukot. Tworzenie suk, opowieści o świętach żydowskich,  piosenki i bajania i łakocie na koniec, jabłka w miodzie oraz ciasta. Bardzo wesoło, twórczo i słodko w domu i poza domem. :-))

Zdjęcie - Ciasteczka od Dorotus  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasteczka od Dorotus  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka od Dorotus

250 g mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

100 g miękkiego masła

160 g brązowego cukru

1 łyżka soku z pomarańczy

1 łyżka soku z cytryny

1 duże jajko

na posypkę: 2 łyżki cukru wymieszane z łyżeczką cynamonu

Mąkę mieszam z proszkiem i sodą, cynamonem i cukrem. Dodaję miękkie, pokrojone w kawałeczki  masło oraz jajko (część białka zostawiam do posmarowania ciastek), sok z owoców. Wyrabiam ciasto i chowam je na godzinę do lodówki.

Po godzinie wałkuję na blacie posypanym mąką, wycinam ciastka. Układam na blasze, na pergaminie. Każde smaruję białkiem i posypuję cukrem z cynamonem. Piekę w 180 stopniach 10-15 minut. Studzę na kratce.

* źródło - blog Moje wypieki

Kategorie przepisów

Podobne przepisy