Ciasteczka Marthy Stewart

Ciasteczka Marthy Stewart

Święta zostawiły po sobie miłe wspomnienia. Tegoroczne osładzane były ciasteczkami. Jeden przepis zaczerpnęłam z czasopisma "Living", a drugi znalazłam u Bei. Oba są autorstwa Marthy Stewart. Ciasteczek już nie ma. Były bardzo smaczne. Kawowo-pomarańczowe odkryły oba smaki, miały ciekawą konsystencję, pyszny chrupiący brzeg, a maślane z drobinkami soli zaskakiwały pysznym limonkowym środkiem.

Zdjęcie - Ciasteczka Marthy Stewart  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciastka kawowo-pomarańczowe

210 g mąki

75 g gorzkiego kakao

1/8 łyżeczka soli

1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej

3/4 łyżki kawy zmielonej

1/2 łyżeczki cynamonu

170 g miękkiego masła

160 g cukru

1 jajo

1,5 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii

otarta skórka z 1 pomarańczy

+ cukier do obtoczenia

Makę, kakao, sól, kawy i cynamon mieszam ze sobą.

Masło ucieram z cukrem do białości. Dodaję jajo, ekstrakt, skórkę pomarańczy, a następnie mieszając na małych obrotach powolutku wsypuję mączną mieszankę.

Ciasto prazekładam na papier do pieczenia. Formuję z niego rulon o średnicy ok. 5 cm. Zawijam w papier i chowam na noc do lodówki.

Następnego dnia nagrzewam piekarnik do 180 stopni.

Rulon ciasta wyjmuję, zostawiam na parę minut, by lekko się ogrzał. Kroję w cienkie plasterki. Brzeg plasterków obtaczam w cukrze.

Ciastka układam na pergaminie. Piekę przez ok. 10 minut. Po upieczeniu są b. miękkie. Studzę je na kratce. Ostudzone przechowuję w puszce.

Zdjęcie - Ciasteczka Marthy Stewart  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka z kremem limonkowym

ciasto:

250 g miękkiego prawdziwego masła

100 ml cukru kryształu

2 duże żółtka w temperaturze pokojowej

1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej

500 ml pszennej mąki

1 łyżeczka gruboziarnistej soli

krem:

200 ml cukru kryształu

3 łyżki pszennej mąki

3 duże jaja w temperaturze pokojowej

skórka starta z 2-3 limonek

sok z 1 limonki

1/4 łyżeczki gruboziarnistej soli

cukier puder do posypania

Robię ciasto: ucieram mikserem masło i cukier na jasną masę. Dodaję żółtka, wanilię i jeszcze przez minutę ubijam. Zmniejszam obroty i wsypuję mąkę, sól, miksuję. Przykrywam i wstawiam do lodówki na minimum godzinę.

Rozgrzewam piec do 160 stopni.

Ubijam cukier, makę i jaja, by zrobić krem. Dodaję skórkę i sok limonki oraz sól.

Ze schłodzonego ciasta formuję kulki. Układam je co 2,5 cm na papierze do pieczenia. W środku każdej kulki robię dołek np. drewnianą łyżką (ja robiłam ceramicznym nożem, bo on ma okrągłą końcówkę). Ciastka piekłam przez 10 minut. Po tym czasie wyjęłam blachę i wgłębienia wypełniłam limonkowym kremem. Znów piekłam dotąd, aż brzegi ciastek się zrumieniły (ok.10 min.). Studziłam je na kratkach. Przechowywałam w puszce. Zachowują świeżość przez ok. 3 dni. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasteczka Marthy Stewart  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów