Ciasteczka delikatnie cynamonowe

Te chrupiące i jednocześnie delikatne w smaku ciasteczka świetnie smakują podane ze szklanką ciepłego mleka lub kubkiem gorącej kawy, a dodatek cynamonu sprawia, że nabierają delikatnie korzennego smaku i aromatu. Ich wielką zaletą jest prostota wykonania oraz składniki, które z pewnością znajdziecie w swoich domach.

Zdjęcie - Ciasteczka delikatnie cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
(na ok 20 szt)

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli


Przygotowanie:

Na stolnicę lub do miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dadaj pokrojone masło i całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie dodaj cukier, sól i cynamon. Na koniec wbij jajko i zagnieć jednolite ciasto.

Rękami urywaj kawałki ciasta i formuj w małe placuszki. Gotowe przełóż na blachę i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok 20 min. Gotowe ciasteczka można udekorować polewą czekoladową ale w wersji podstawowej są równie smaczne! :)

Zdjęcie - Ciasteczka delikatnie cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruche rogaliki budyniowe

Kruche rogaliki budyniowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Babeczki dziecinnie proste

Babeczki dziecinnie proste

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasteczka z patelni
1

Ciasteczka z patelni

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Proste ciasteczka maślane

Proste ciasteczka maślane

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Rogaliki świętokrzyskie

Rogaliki świętokrzyskie

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Maślane ciasteczka z syropem klonowym

Maślane ciasteczka z syropem k…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy