Ciasteczka Cieszyńskie – orzechy lineckie.

Ciasteczka Cieszyńskie – orzechy lineckie.
No i tak, co z tego, że ciasteczka porobione, co z tego, że nawet fotki strzelone, a przepisy spisane na kartkach jeśli od kilku dni to leży odłogiem i na bloga nie trafia. Miałem to wrzucić już dawno, żeby ktoś jeszcze może przed świętami skorzystał, a tak to już marne szanse, że się na coś komuś przyda. Cóż z tego że mam dobre chęci jeśli wykonania ich brak, bo duch wprawdzie ochoczy, lecz ciało mdłe.
No ale ostatecznie ciasteczka można zjadać na różne pory i okazje, nie tylko na święta. Przepisy mogą się przydać tak czy siak.
Zaczniemy od orzechów lineckich, bo te akurat my również po raz pierwszy robiliśmy i teraz już wiem, że na pewno nie po raz ostatni.

Zdjęcie - Ciasteczka Cieszyńskie – orzechy lineckie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto:
250g mąki
140 g masła
90 g cukru pudru
2 żółtka
Cytryna (będzie potrzebna starta skórka i łyżka soku)
1 łyżeczka cukru waniliowego

2 białka
140 g cukru

Orzechy laskowe i ew. orzechy włoskie.

Najpierw robimy kruche ciasto – niemalże tartowe. Mąkę wyrabiamy z posiekanym masłem, cukrem pudrem, żółtkami i skórką cytryny, następnie dodajemy łyżkę soku z cytryny i cukru waniliowego. Formujemy wielką kulę, zawijamy w folię i do lodówy na pół godziny.
Po tym czasie dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na grubość gdzieś 0,5cm i wycinamy ciasteczka jakąś fikuśną foremką, albo po prostu kieliszkiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z białek i cukru ubijamy pianę. Pianę szprycką lub łyżeczką układamy na środek każdego ciasteczka a na nią kładziemy orzeszek laskowy. Z orzechami włoskimi też jest pyszne. Do piekarnika rozgrzanego na jakieś 100 oC na kilkanaście minut, aż będą miały jasnozłoty kolor.
Pyszne, pyszne, pyszne, tartowy- cytrynowy spód + beza same w sobie już są kuszące, ale orzeszek na wierzchy tak fantastycznie zamyka sprawę, że trudno mi wyobrazić sobie pyszniejsze połączenie.

Zdjęcie - Ciasteczka Cieszyńskie – orzechy lineckie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
O samych ciasteczkach cieszyńskich już kiedyś pisałem , więc już nie będę wszystkiego wypisywał od nowa. Za to postaram się jeszcze przed świętami wrzucić parę naszych ulubionych przepisów, które prawie co roku muszą się pojawić niemalże obowiązkowo. Bardzo możliwe, że niektóre z nich będziecie znali już skądinąd, ale pewnie nigdy nie myśleliście o nich jako o drobnej części całości – całej palety drobnych, świątecznych pyszności.

===============================================

Ps. Chciałem się jeszcze tylko pochwalić, że dzięki Irenie i Andrzejowi którzy zorganizowali akcje „gotujemy po Polsku” nad którą patronat objął serwis zPierwszegoTłoczenia.pl, dostałem właśnie od Pierwszego Tłoczenia piękną patelnie kwadratową wraz z bardzo miłym listem oraz butelką wybornego oleju kujawskiego 3 ziarna. Bardzo dziękuję sponsorom i Andrzejowi i Irenie za zorganizowanie tej super akcji.

Zdjęcie - Ciasteczka Cieszyńskie – orzechy lineckie. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów