Ciasteczka bananowe z musli i daktylami
Ciasteczka musli z dodatkiem banana , serka mascarpone , daktyli i otrębów pszennych , to moja kolejna propozycja na zdrowe i pyszne słodkie co nie co. Doskonałe na śniadanie, idealne na podwieczorek, bez cukru i tłuszczu, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i delikatne w środku. Pyszniutkie i niezwykle proste do przygotowania.
Składniki:
- 100 g serka mascarpone
- 80 g musli /owocowe/
- 20 g otrębów pszennych
- 100 g mąki pszennej
- 1 dojrzały banan
- sok z ½ cytryny
- 5 daktyli bez pestek
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Wykonanie:
-Mąkę, otręby i musli umieścić w misce, dodać szczyptę soli i sodę, wymieszać. -Banana rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, serek mascarpone i miód, wymieszać. -Masę bananową połączyć z sypkimi składnikami, dodać drobniutko posiekane daktyle. -Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. -Łyżką formować niewielkie kupki ciasta, które należy lekko spłaszczyć nadając masie okrągły kształt.
-Ciasteczka piec 25-30 minut w temp.180 st.C