Ciabatta ze szparagami na zakwasie

Zdjęcie - Ciabatta ze szparagami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W kuchni często kieruję się sezonowością produktów i porami roku, dlatego lubię przemycać je także piekąc chleby. Sezon na szparagi trwa zdecydowanie zbyt krótko, dlatego staram się nimi nacieszyć jak najwięcej. Dzisiaj wymyśliłam, że podgotowane kawałki szparagów dodam do ciasta na ciabattę, a całymi szparagami ozdobię jej wierzch.

Ciabatta, mimo tego, że jest na zakwasie, dzięki częstemu zagniataniu, wyszła niezwykle delikatna. Jej smak podkręcają kawałki szparagów i nadają wiosennego charakteru. Przepis polecam szczególnie w maju

Zdjęcie - Ciabatta ze szparagami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciabatta ze szparagami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciabatta ze szparagami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciabatta ze szparagami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciabatta ze szparagami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciabatta ze szparagami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciabatta ze szparagami na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 4 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 g mąki pszennej typ 650 + 100 g
  • 10 szparagów (ok. 150 g) + 3 do ozdoby
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody
  • łyżeczka oliwy lub oleju roślinengo
Instrukcja
  1. Szparagi myjemy, odrywamy twarde końcówki, resztę kroimy w kostkę, zostawiając w całości główki. Trzy szparagi odkładamy do ozdoby, resztę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 5 minut, aż będą miękkie, ale przy tym jędrne. Studzimy.
  2. Do misy przekładamy potrzebną część aktywnego zakwasu, dodajemy podgotowane szparagi, mąkę, oliwę i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Luźne ciasto zostawiamy w misie na godzinę.
  3. Po tym czasie dodajemy dodatkowe 100 g mąki i zagniatamy jeszcze raz ciasto, tym razem sprawiając, aby było elastyczne. Zostawiamy je w misie na godzinę.
  4. Po godzinie zwilżamy dłonie wodą i krótko składamy ciasto w misie. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę.
  5. Następnie (w sumie po 3 godzinach) przekładamy ciasto na blat. Podsypujemy odrobiną mąki i formujemy podłużną ciabattę. Kładziemy ją na blasze, wierzch dekorujemy 3 szparagami. Tak uformowany chlebek przykrywamy ściereczką na godzinę.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciabattę pieczemy przez 25 minut, aż będzie rumiana.
  7. Studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.
3.3.2998

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki szparagowe

Bułeczki szparagowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Fasolka szparagowa z czosnkiem, oregano i bułką tartą

Fasolka szparagowa z czosnkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Omlet francuski ze szparagami i szynką parmeńską
1

Omlet francuski ze szparagami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Omlet francuski ze szparagami i kozim serem
1

Omlet francuski ze szparagami…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Makaron ze szparagami i z pesto z rukoli i mięty
1

Makaron ze szparagami i z pest…

Beti Beti
kruche babeczki

Szparagi Danielle Borst

Szparagi Danielle Borst

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Omlet z mozzarellą i pomidorami

Omlet z mozzarellą i pomidoram…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ajvar
2

Ajvar

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sernik na cieście marchewkowym
1

Sernik na cieście marchewkowym

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Zupa dyniowa z powidłami śliwkowymi

Zupa dyniowa z powidłami śliwk…

figmara figmara
figowe smaki

Chutney śliwkowy na czerwonym winie

Chutney śliwkowy na czerwonym…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Tarta z nadzieniem z batatów
2

Tarta z nadzieniem z batatów

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny