Ciabatta ze szparagami na zakwasie

Zdjęcie - Ciabatta ze szparagami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W kuchni często kieruję się sezonowością produktów i porami roku, dlatego lubię przemycać je także piekąc chleby. Sezon na szparagi trwa zdecydowanie zbyt krótko, dlatego staram się nimi nacieszyć jak najwięcej. Dzisiaj wymyśliłam, że podgotowane kawałki szparagów dodam do ciasta na ciabattę, a całymi szparagami ozdobię jej wierzch.

Ciabatta, mimo tego, że jest na zakwasie, dzięki częstemu zagniataniu, wyszła niezwykle delikatna. Jej smak podkręcają kawałki szparagów i nadają wiosennego charakteru. Przepis polecam szczególnie w maju

Zdjęcie - Ciabatta ze szparagami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciabatta ze szparagami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciabatta ze szparagami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciabatta ze szparagami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciabatta ze szparagami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciabatta ze szparagami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciabatta ze szparagami na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 4 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 g mąki pszennej typ 650 + 100 g
  • 10 szparagów (ok. 150 g) + 3 do ozdoby
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody
  • łyżeczka oliwy lub oleju roślinengo
Instrukcja
  1. Szparagi myjemy, odrywamy twarde końcówki, resztę kroimy w kostkę, zostawiając w całości główki. Trzy szparagi odkładamy do ozdoby, resztę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 5 minut, aż będą miękkie, ale przy tym jędrne. Studzimy.
  2. Do misy przekładamy potrzebną część aktywnego zakwasu, dodajemy podgotowane szparagi, mąkę, oliwę i sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Luźne ciasto zostawiamy w misie na godzinę.
  3. Po tym czasie dodajemy dodatkowe 100 g mąki i zagniatamy jeszcze raz ciasto, tym razem sprawiając, aby było elastyczne. Zostawiamy je w misie na godzinę.
  4. Po godzinie zwilżamy dłonie wodą i krótko składamy ciasto w misie. Przykrywamy i zostawiamy na godzinę.
  5. Następnie (w sumie po 3 godzinach) przekładamy ciasto na blat. Podsypujemy odrobiną mąki i formujemy podłużną ciabattę. Kładziemy ją na blasze, wierzch dekorujemy 3 szparagami. Tak uformowany chlebek przykrywamy ściereczką na godzinę.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciabattę pieczemy przez 25 minut, aż będzie rumiana.
  7. Studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.
3.3.2998

Przepisy z tych kategorii

Chlebek cukiniowy ze szparagami
1

Chlebek cukiniowy ze szparagam…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Nocny chleb ze szparagami

Nocny chleb ze szparagami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki szparagowe

Bułeczki szparagowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb ze szparagami na zakwasie pszennym

Chleb ze szparagami na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Placuszki dyniowo-bananowe
1

Placuszki dyniowo-bananowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Muffinki marmurkowe na oleju

Muffinki marmurkowe na oleju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki a'la mango lassi
1

Naleśniki a'la mango lassi

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Bułki cebulowe z żółtym serem

Bułki cebulowe z żółtym serem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem
2

Chinkali, gruzińskie pierogi z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepis na naleśniki gryczane ze smażonymi jabłkami
1

Przepis na naleśniki gryczane…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kruche ciasteczka z migdałami
2

Kruche ciasteczka z migdałami

ilovebake ilovebake
I Love Bake