Ciabatta z pieczoną jagnięciną i tzatziki

Zdjęcie - Ciabatta z pieczoną jagnięciną i tzatziki | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam wolno pieczony udziec jagnięcy, choć lata temu zarzekałam się, że za nic w świecie nie zjem małej, puchatej owieczki, która dopiero co radośnie pobekiwała na pastwisku. Taki lukrowany obrazek jagniątek nijak ma się do rzeczywistości, bo jak najbardziej żywe osobniki na okolicznych wygonach wcale tak radośnie nie pobekują, ba, właściwie to prawie wcale nie beczą, gdyż trawy mają w bród, a upaprane przy tym mają kołtuny, upstrzone błotem tak, że elegancki człowiek końcem parasola nie chciałby tykać, a co dopiero tulić owe wełniane kłębuszki…

Udziec jagnięcy jest spory. Dwa i pół kilo mięsa nie jest łatwo zjeść. Jemy na obiad w niedzielę, jemy ponownie na obiad w poniedziałek, a jeszcze coś zostaje na wtorek. Trzeci dzień z rzędu spożywać ten sam posiłek to już przykra sprawa, nawet jeśli jest to coś, co się uwielbia. A wyrzucić i szkoda, i grzech, i wstyd do tego. Coś z tą resztką jednak zrobić wypada. Co prawda można zalać wytopionym tłuszczem i włożyć do lodówki na ciężkie czasy, np. na czasy zwane „mam lenia, a coś by się zjadło…” Jeszcze lepiej wykorzystać do stworzenia nowego dania.

Takie już ostatnie resztki, oskubane od kości udźca, świetnie nadały się na nadzienie do kanapki. Nie byle jakiej kanapki, bo do jagnięciny zrobiłam ponownie majonez tzatziki, który niedawno prezentowałam. Jest taki dobry, że zrobiłam od razu potrójną porcję i jestem pewna, że do jutra nie zostanie po nim nawet brudna miska… Oprócz mięsa i sosu, w kanapce znalazły się pomidorki, czerwona cebula, ogórki i rukola. Wahałam się nad otwarciem słoika oliwek kalamata, ale ostatecznie uznałam, że byłaby to już przesada. Bułeczka wyszła przepyszna – taki lunch mogłabym jeść codziennie! No, może co drugi dzień.

CIABATTA Z PIECZONĄ JAGNIĘCINĄ I MAJONEZEM TZATZIKI

  • 1 rustykalna ciabatta
  • 2-3 łyżki poszarpanego mięsa z pieczeni jagnięcej
  • 2-3 łyżki majonezu tzatziki
  • 2 plasterki czerwonej cebuli
  • 1-2 duże pomidorki koktajlowe
  • 6 plasterków ogórka wężowego
  • garść rukoli

Ciabattę rozcinamy na pół i grillujemy w piekarniku lub opiekamy w tosterze. Na spód bułki nakładamy obficie majonez tzatziki, następnie układamy rukolę,  cebulę, pokrojone w plasterki pomidorki i ogórki. Na wierzchu układamy kawałki mięsa z pieczeni jagnięcej (które można uprzednio podgrzać). Przykrywamy drugą połówką bułki i podajemy od razu.

Zdjęcie - Ciabatta z pieczoną jagnięciną i tzatziki | U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Advertisements

Przepisy z tych kategorii

Mielone paprykowe
2

Mielone paprykowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem
1

Chinkali, gruzińskie pierogi z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pieczone kawałki kurczaka w sosie teriyaki
3

Pieczone kawałki kurczaka w so…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
2

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Serowe piersi kurczaka – pieczone
3

Serowe piersi kurczaka – piecz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Szaszłyki mięsno-ziemniaczane
2

Szaszłyki mięsno-ziemniaczane

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Babeczki z truskawkami
2

Babeczki z truskawkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami
2

Drożdżówki z rabarbarem i trus…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
2

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Drożdżówki z serem
1

Drożdżówki z serem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Placuszki z cynamonem
2

Placuszki z cynamonem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grzybowy Strogonow do lunch boxu
1

Grzybowy Strogonow do lunch bo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj