Chutney żurawinowy

Zdjęcie - Chutney żurawinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chutney żurawinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chutney żurawinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chutney żurawinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g świeżych żurawin
  • 2 czerwone cebule
  • 2 nieduże, twarde jabłka (np. ligol)
  • pół szklanki octu jabłkowego
  • szklanka cukru
  • 30 g imbiru kandyzowanego
Przygotowanie Żurawiny obmyć i oczyścić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, a następnie w niedużą kostkę.


Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku (lub patelni) z nieprzywierającym dnem. Garnek postawić na palniku i na średnim ogniu doprowadzić ocet do zagotowania. Kiedy ocet zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i smażyć chutney aż do wyparowania całego płynu, kilkakrotnie mieszając składniki – w zależności od mocy palnika, jak i powierzchni garnka (patelni), może to trwać 1-1,5 godz.


Pod koniec smażenia sprawdzić, czy poziom słodkości chutneya nam odpowiada. Wedle uznania można dodać trochę więcej cukru.


Przygotować 3 słoiki o pojemności 0,3 l – umyte i osuszone. Gotowy, jeszcze gorący chutney przełożyć do słoików, po czym mocno zakręcić pokrywki. Słoiki ustawić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji na kilkanaście godzin. Tak pasteryzowany chutney można przechowywać nawet kilka miesięcy.


Porada:

Chutney można dodatkowo wzbogacić suszoną żurawiną. Należy dodać ją po ok. pół godziny od rozpoczęcia smażenia.



Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Zupa ziemniaczana
1

Zupa ziemniaczana

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika
1

Udka kurczaka z warzywami - ob…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pasztet drobiowy – sprawdzony przepis!
2

Pasztet drobiowy – spraw…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pieczone warzywa z sosem bazyliowym

Pieczone warzywa z sosem bazyl…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Domowy twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Domowy twarożek z rzodkiewką i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Konfitura z żurawiny

Konfitura z żurawiny

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Grillowany ser z chutneyem z czerwonych porzeczek

Grillowany ser z chutneyem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Kiszone pomidory

Kiszone pomidory

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kiszone pomidory
2

Kiszone pomidory

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Relish z pomidorków koktajlowych

Relish z pomidorków koktajlowy…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Krem śliwkowo – czekoladowy
1

Krem śliwkowo – czekoladowy

napiecyku napiecyku
napiecyku