Chutney żurawinowy

Zdjęcie - Chutney żurawinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chutney żurawinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chutney żurawinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chutney żurawinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g świeżych żurawin
  • 2 czerwone cebule
  • 2 nieduże, twarde jabłka (np. ligol)
  • pół szklanki octu jabłkowego
  • szklanka cukru
  • 30 g imbiru kandyzowanego
Przygotowanie Żurawiny obmyć i oczyścić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, a następnie w niedużą kostkę.


Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku (lub patelni) z nieprzywierającym dnem. Garnek postawić na palniku i na średnim ogniu doprowadzić ocet do zagotowania. Kiedy ocet zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i smażyć chutney aż do wyparowania całego płynu, kilkakrotnie mieszając składniki – w zależności od mocy palnika, jak i powierzchni garnka (patelni), może to trwać 1-1,5 godz.


Pod koniec smażenia sprawdzić, czy poziom słodkości chutneya nam odpowiada. Wedle uznania można dodać trochę więcej cukru.


Przygotować 3 słoiki o pojemności 0,3 l – umyte i osuszone. Gotowy, jeszcze gorący chutney przełożyć do słoików, po czym mocno zakręcić pokrywki. Słoiki ustawić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji na kilkanaście godzin. Tak pasteryzowany chutney można przechowywać nawet kilka miesięcy.


Porada:

Chutney można dodatkowo wzbogacić suszoną żurawiną. Należy dodać ją po ok. pół godziny od rozpoczęcia smażenia.



Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
2

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
1

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Makaron z pesto ze szpinaku

Makaron z pesto ze szpinaku

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami

Raita – indyjski sos jogurtowy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Hummus z dynią i pieczoną papryką

Hummus z dynią i pieczoną papr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Spaghetti z marchewką i cukinią
1

Spaghetti z marchewką i cukini…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu