Chutney żurawinowo-jabłkowy z rodzynkami, cynamonem i chili
Bardzo lubię wszelkie sosy i chutneye, dlatego właśnie w ten sposób postanowiłam wykorzystać resztę żurawiny. Muszę przyznać, że był to dobry wybór, bo ten chutney z dodatkiem jabłka, rodzynek i przypraw jest świetny - lekko pikantny i korzenny za sprawą przypraw, ale przede wszystkim słodko-kwaśny dzięki żurawinie i podkreślającym jej smak dodatkom. Doskonale pasuje do mięsa, wędlin i serów, zwłaszcza z niebieską pleśnią. Szkoda, że mam go tak mało, ale Wy możecie oczywiście podwoić ilość składników! I mieć trochę większy jego zapas, bo gwarantuję, że będzie znikał w szybkim tempie:)
Chutney żurawinowo-jabłkowy
z rodzynkami, cynamonem i chili
- 300g świeżej żutawiny
- 50g rodzynek
- 1 duże jabłko
- 80g cukru
- skórka starta z 1 mandarynki
- 100ml wody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki chili w płatkach
W garnku umieścić żurawinę, rodzynki i obrane jabłko pokrojone w drobną kostkę.
Dodać cukier, skórkę z mandarynki, wodę, cynamon, imbir, sól i pieprz.
Zagotować i trzymać na ogniu, często mieszając.
Doprawić octem balsamicznym i chili.
Gotować, aż żurawina popęka, jabłka prawie się rozgotują, a całość zgęstnieje.
Przełożyć do słoików (potrzeba dwóch niewielkich) i zapasteryzować.