Chutney ze śliwek z imbirem i cynamonem
Wszystkim, którzy lubią tego rodzaju dodatki do mięs i wędlin polecam gorąco. To pełen smaku i aromatu, gęsty sos, który doda pikanterii każdemu daniu. Najważniejszą sprawą przed przystąpieniem do zrobienia tego sosu jest wybór śliwek. Doskonale sprawdza się w tym wypadku jędrna śliwka „węgierka zwykła”.
Ilość porcji – 6 słoików po 300 ml
Czas wykonania – 80 min
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 1200 g śliwek węgierek
- 2 jabłka ( średniej wielkości)
- 150 g rodzynek
- 400 ml czerwonego octu winnego
- 250 g brązowego cukru
- 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka ziela angielskiego rozdrobnionego w moździerzu
- 2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
- śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki
- jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki
- do dużego rondla wrzucamy wszystkie składniki, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając
- kiedy cukier się rozpuści, zmniejszamy ogień, gotujemy od czasu do czasu mieszając aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję konfitury
- wyjmujemy laskę cynamonu
- gorący chutney przekładamy do gorących, wcześniej wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy 15 min. od zagotowania.
Inne przetwory:
Chutney z kabaczka z letnim jabłkiem i ostrym chili