Chutney ze śliwek z imbirem i cynamonem

Chutney ze śliwek z imbirem i cynamonem

Wszystkim, którzy lubią tego rodzaju dodatki do mięs i wędlin polecam gorąco. To pełen smaku i aromatu, gęsty sos, który doda pikanterii każdemu daniu. Najważniejszą sprawą przed przystąpieniem do zrobienia tego sosu jest wybór śliwek. Doskonale sprawdza się w tym wypadku jędrna śliwka „węgierka zwykła”.

 

Zdjęcie - Chutney ze śliwek z imbirem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Ilość porcji –  6 słoików po 300 ml

Czas wykonania –  80 min

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 1200 g śliwek węgierek
  • 2 jabłka ( średniej wielkości)
  • 150 g rodzynek
  • 400 ml czerwonego octu winnego
  • 250 g brązowego cukru
  • 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego rozdrobnionego w moździerzu
  • 2 łyżeczki soli

 

Zdjęcie - Chutney ze śliwek z imbirem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Sposób wykonania:

  1. śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki
  2. jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki
  3. do dużego rondla wrzucamy wszystkie składniki, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając
  4. kiedy cukier się rozpuści, zmniejszamy ogień, gotujemy od czasu do czasu mieszając aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję konfitury
  5. wyjmujemy laskę cynamonu
  6. gorący chutney przekładamy do gorących, wcześniej wysterylizowanych słoików i pasteryzujemy 15 min. od zagotowania.

 

Inne przetwory:

Zdjęcie - Chutney ze śliwek z imbirem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Borówki z gruszką i jabłkiem

Zdjęcie - Chutney ze śliwek z imbirem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Chutney z kabaczka z letnim jabłkiem i ostrym chili

Zdjęcie - Chutney ze śliwek z imbirem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Ogórki z kamionki 2 w jednym



Kategorie przepisów