Chutney z czerwonej cebuli

Chutney z czerwonej cebuli
Zdjęcie - Chutney z czerwonej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chutney z czerwonej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chutney z czerwonej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 300 g twardych jabłek
  • 2 garście rodzynek sułtańskich
  • 250 ml (szklanka) octu winnego
  • 250-300 g cukru
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jabłko umyć, obrać ze skórki, pokroić w niedużą kostkę. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek drobno posiekać i przesmażyć na oleju.


Wszystkie składniki, za wyjątkiem soli i pieprzu, umieścić w dużym garnku (lub patelni) z nieprzywierającym dnem. Gotować na średnim ogniu, aż ocen zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień i smażyć chutney ok. 1-2 godz. (w zależności od powierzchni garnka), aż cały płyn wyparuje, mieszając przy tym kilkakrotnie składniki. Pod koniec smażenia, gdy płyn będzie już mocno zredukowany, dodać sól i pieprz według własnego smaku. Opcjonalnie można dodać więcej cukru.


Przygotować 4 umyte i osuszone słoiki o pojemności 0,3 l każdy. Gorący chutney przełożyć do słoików i mocno zakręcić. Słoiki ustawić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji na kilkanaście godzin. Tak pasteryzowany chutney można przechowywać nawet kilka miesięcy.



Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Kategorie przepisów