Chutney z czerwonej cebuli

Zdjęcie - Chutney z czerwonej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chutney z czerwonej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chutney z czerwonej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 300 g twardych jabłek
  • 2 garście rodzynek sułtańskich
  • 250 ml (szklanka) octu winnego
  • 250-300 g cukru
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jabłko umyć, obrać ze skórki, pokroić w niedużą kostkę. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek drobno posiekać i przesmażyć na oleju.


Wszystkie składniki, za wyjątkiem soli i pieprzu, umieścić w dużym garnku (lub patelni) z nieprzywierającym dnem. Gotować na średnim ogniu, aż ocen zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień i smażyć chutney ok. 1-2 godz. (w zależności od powierzchni garnka), aż cały płyn wyparuje, mieszając przy tym kilkakrotnie składniki. Pod koniec smażenia, gdy płyn będzie już mocno zredukowany, dodać sól i pieprz według własnego smaku. Opcjonalnie można dodać więcej cukru.


Przygotować 4 umyte i osuszone słoiki o pojemności 0,3 l każdy. Gorący chutney przełożyć do słoików i mocno zakręcić. Słoiki ustawić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji na kilkanaście godzin. Tak pasteryzowany chutney można przechowywać nawet kilka miesięcy.



Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Kiszona botwinka w słoju i w sałatce. Majowe rocznice

Kiszona botwinka w słoju i w s…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Syrop z pędów sosny
1

Syrop z pędów sosny

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Domowy preparat na żylaki

Domowy preparat na żylaki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kiszona biała rzodkiew daikon

Kiszona biała rzodkiew daikon

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kiszona czerwona kapusta - wersja uproszczona
2

Kiszona czerwona kapusta - wer…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pesto z czosnku niedźwiedziego z prażonymi  migdałami
2

Pesto z czosnku niedźwiedziego…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Przepisy z tych kategorii

Cykoria  z papryką

Cykoria z papryką

figmara figmara
figowe smaki

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Kompot z rabarbaru i płatków róży

Kompot z rabarbaru i płatków r…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Buddha bowl z boczniakami, prażoną ciecierzycą i sosem z tahini

Buddha bowl z boczniakami, pra…

food² food²
Food Square

Cynamonowy wieniec z rabarbarem

Cynamonowy wieniec z rabarbare…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jaglanka z karmelizowaną marchwią

Jaglanka z karmelizowaną march…

figmara figmara
figowe smaki