Chutney z czerwonej cebuli

Zdjęcie - Chutney z czerwonej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chutney z czerwonej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chutney z czerwonej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 300 g twardych jabłek
  • 2 garście rodzynek sułtańskich
  • 250 ml (szklanka) octu winnego
  • 250-300 g cukru
  • cytryna
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jabłko umyć, obrać ze skórki, pokroić w niedużą kostkę. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Czosnek drobno posiekać i przesmażyć na oleju.


Wszystkie składniki, za wyjątkiem soli i pieprzu, umieścić w dużym garnku (lub patelni) z nieprzywierającym dnem. Gotować na średnim ogniu, aż ocen zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień i smażyć chutney ok. 1-2 godz. (w zależności od powierzchni garnka), aż cały płyn wyparuje, mieszając przy tym kilkakrotnie składniki. Pod koniec smażenia, gdy płyn będzie już mocno zredukowany, dodać sól i pieprz według własnego smaku. Opcjonalnie można dodać więcej cukru.


Przygotować 4 umyte i osuszone słoiki o pojemności 0,3 l każdy. Gorący chutney przełożyć do słoików i mocno zakręcić. Słoiki ustawić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji na kilkanaście godzin. Tak pasteryzowany chutney można przechowywać nawet kilka miesięcy.



Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
1

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bezy kokosowe z migdałami

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto

Ciasto "Leśny mech"

Patrycja Patrycja
Simply Food

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy ?
1

Jak zrobić domowy ocet jabłkow…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto dyniowe bez pieczenia

Ciasto dyniowe bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Łosoś zapiekany z pieczarkami i porem

Łosoś zapiekany z pieczarkami…

figmara figmara
figowe smaki

Śledzie w cytrusach na świąteczny stół. Spotkanie w Ambasadzie Szwecji
2

Śledzie w cytrusach na świątec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami

Pierogi z mięsem, kapustą i gr…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Krem z buraków z chrzanowymi kluseczkami

Krem z buraków z chrzanowymi k…

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Barszcz z uszkami z nadzieniem z fasoli
1

Barszcz z uszkami z nadzieniem…

figmara figmara
figowe smaki

Śledzie z sosem kawiorowym

Śledzie z sosem kawiorowym

aronia aronia
Wiem co jem