Churros na Tłusty Czwartek

Zdjęcie - churros na Tłusty Czwartek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Churros. Ze dwa lata się do nich przymierzałam. To wszystko dlatego, że nie mam śmiałości do ciast parzonych. Trening na churrosach nieco ten strach zmniejszył, ale sporo jeszcze wody w Wiśle upłynie, zanim wezmę się, na ten przykład, za ptysie. Churros są wporzo, ale kudy im do naszych pączków czy faworków. Jednakowoż dla matek alergików są idealne, bo bezpieczne i szybko się robiące. Skorzystałam z przepisu Nigelli, mojej bogini. Wystarczy obtoczyć w cukrze z cynamonem, a potem maczać sobie w sosie karobowym. Niom.
Przygotować musimy:

250 ml wrzątku
125 g mąki
łyżeczkę proszku do pieczenia
łyżkę oliwy
olej do smażenia
drobny cukier wymieszany z cynamonem - do obtaczania churros
sos karobowy - do maczania

Wymieszać mąkę z proszkiem, wmieszać oliwę i dodać wrzątek. Mieszać energicznie do uzyskania klejącego się ciasta. W razie potrzeby, by uzyskać odpowiednią konsystencję, dodać nieco wody lub mąki. Odstawić na 10 minut. Rozgrzać olej - będzie odpowiednio gorący, gdy na włożonym do niego drewnianym patyczku będą się tworzyć bąbelki powietrza. Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego. Wyciskać ciasteczka długości 8-10 cm na rozgrzany olej, odcinając je nożykiem lub nożyczkami. Smażyć aż się zrumienią, wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papier kuchenny, by osączyć nadmiar tłuszczu, a następnie obtaczać w cukrze z cynamonem. Podawać z sosem karobowym.

Przepisy z tych kategorii

Salmorejo – hiszpański chłodnik pomidorowy
1

Salmorejo – hiszpański chłodni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Gazpacho pomidorowe
1

Gazpacho pomidorowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Słoneczna paella z owocami morza – inspirowana Art Food Bazar

Słoneczna paella z owocami mor…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Pomarańczowe pączki hiszpańskie "gniazdka"
1

Pomarańczowe pączki hiszpański…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Churrosy – hiszpańskie pączki
2

Churrosy – hiszpańskie pączki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Paella z chorizo i krewetkami
1

Paella z chorizo i krewetkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Kalmary w cieście winnym
1

Kalmary w cieście winnym

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Gniazdka - pieczone pączki hiszpańskie
1

Gniazdka - pieczone pączki his…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Croquetas
1

Croquetas

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Łosoś smażony ze szparagami i suszonymi pomidorami
1

Łosoś smażony ze szparagami i…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Churros- hiszpańskie pączki
1

Churros- hiszpańskie pączki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty