Chrupkie pieczywo ze szpinakiem
Dzisiaj przepis dla tych, którzy lubią trochę pochrupać. Przepis na chrupkie pieczywo. Do smaku dodałam czosnku i szpinaku!
Czas całkowity: 30 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- mąka żytnia razowa - 100 g
- mąka pszenna typ 650 - 100 g
- woda - 150 ml
- oliwa - 20 ml
- sól - 1 łyżeczka
- mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
- nasion słonecznika - 50 g
- listków szpinaku - 100 g
- masła klarowanego - 1 łyżeczka
- ząbek czosnku - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Na maśle klarowanym podsmażamy przez 3 minuty szpinak. Dodajemy posiekany drobno czosnek, smażymy jeszcze 2 minuty.
2. Mąki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy ziarenka, szpinak, sól. Wlewam oliwę z wodą i mieszamy ze sobą wszystkie składniki.
3. Ciasto wałkujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy.
4. Wycinamy prostokąty o podobnej długości (wyszło 12). Przekładamy je na blaszkę wyłożoną pergaminem. W cieście można dodatkowo zrobić dziurki widelcem i posmarować oliwą.
5. Tak przygotowane chrupkie pieczywo pieczemy metodą góra-dół w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni.
Upieczone pieczywo podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.