Chrupiące paluszki z siemieniem lnianym
Miały być dodatkiem do zupy ale wyszły tak dobre, że zupy nie doczekały. Chrupiące paluszki z siemieniem lnianym mogą być ciekawym urozmaiceniem niedzielnego, świątecznego obiadu. Odrobina wysiłku i można czym zaskoczyć gości. Siemię lniane można zastąpić makiem, sezamem lub innymi ulubionymi ziarnami.
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła lub margaryny
- szczypta soli (lub dwie)
- 5-6 łyżek kwaśnej śmietany
- 4 łyżki ziaren siemienia lnianego
Mąkę posiekać z zimnym masłem lub margaryną i solą. Kiedy powstanie kruszonka dodać śmietanę i siemię lniane i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na połowy i każdą rozwałkować na cienki placek. Wycinać radełkiem paski, skręcić je i ułożyć na wsmarowanej blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na rumiano, ok. 10 min. Podawać z zupą kremową lub po prostu schrupać:)
Smacznego:)