Chrrrupiąca sałatka z wiosennych warzyw, pestek dyni i nerkowców

Ostatnio większość moich sałatek jest improwizowana. Ta również :) W zasadzie jest to efekt sprzątania lodówki ;) Sałatka jest lekka i barrrdzo chrrrupiąca. Warzywa zapewniają zastrzyk witamin, a nerkowce i pestki dyni wzbogacają posiłek w składniki mineralne i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Pyszne i zdrowe – po prostu!
Doskonale nadaje się jako samodzielna przekąska albo sałatka do potraw z grilla.

Zdjęcie - Chrrrupiąca sałatka z wiosennych warzyw, pestek dyni i nerkowców - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SAŁATKA Z WIOSENNYCH WARZYW, PESTEK DYNI I NERKOWCÓW
(3 porcje)
½ główki sałaty lodowej,
1 garść miksu sałat,
1 garść rukoli,
1 kalarepka,
½ ogórka,
5-6 rzodkiewek,
1 mała marchewka,
garść orzeszków nerkowca,
garść pestek dyni,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka soku z cytryny,
sól i pieprz

Sałaty i rukolę umyć, osuszyć i włożyć do miski.
Kalarepkę i ogórka obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w ćwiartki, a obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa włożyć do miski z sałatą i wymieszać.
Pestki dyni i orzeszki podprażyć razem na suchej patelni i posypać nimi sałatkę.
Oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszać razem i tak powstałym sosem polać sałatkę.


Zdjęcie - Chrrrupiąca sałatka z wiosennych warzyw, pestek dyni i nerkowców - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy