Chowder czyli zupa rybna z małżami
Gęsta, kremowa zupa typowa dla kuchni anglosaskiej, popularna na wschodnim wybrzeżu USA, w Australii i Nowej Zelandii. Nazywana jest zupą rybaków. Tradycyjnie przygotowuje się ją na wywarze z rybich głów i boczku. Do wywaru dodaje się kawałki ryb i owoce morza, a następnie zabiela mlekiem lub śmietaną i zagęszcza zasmażką. Przepisów na tę zupę jest wiele w zależności od kraju i regionu.
Składniki:
500 g małży
600 g filetów z ryb (u mnie dorsz i łosoś)
1 łyżka oleju
200 g surowego wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łyżki mąki
1 litr bulionu rybnego lub warzywnego
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziemniaki, pokrojone w 2 cm kostkę
3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
sól i świeżo mielony pieprz
250 ml mleka
150 ml śmietany 18%
drobno posiekana natka pietruszki
Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i smażymy boczek przez około 3-4 minuty, często mieszając, następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy bulion, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie oraz ziemniaki i seler naciowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy 20 minut, lub do czasu, gdy ziemniaki zmiękną. Wlewamy mleko oraz śmietanę i mieszamy zupę. Zwiększamy moc palnika, dodajemy małże oraz ryby pokrojone w około 3-4 cm kawałki, mieszamy, gotujemy około 5 minut, ryby nie powinny się rozgotować. Podajemy natychmiast z dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu i posiekaną natką pietruszki oraz chrupiącą kromką pieczywa.