Chłodnik ze szpinaku i sałaty
            Dwa dni temu, w pierwszy dzień lata, ukazał się nowy, drugi już numer „Apetytu” - internetowego magazynu małopolskich blogerów kulinarnych. Pochwalę się, że i tym razem mam w jego powstawaniu swój malutki udział – znajdują się tam moje trzy przepisy. Nie jest to wiele, ale jego redagowanie przypadało na sam szczyt mojego ślubno-weselnego rozgardiaszu. 
 Jestem pełna podziwu dla osób współtworzących magazyn, ponieważ jest przepięknie wydany i bardzo ciekawy. Jeżeli chcecie go zobaczyć – kliknijcie TUTAJ, zapraszam :) 
 
 A póki co polecam jeden z moich przepisów z magazynu, czyli pyszny chłodnik ze szpinaku i sałaty :) 
 
 
 
 CHŁODNIK ZE SZPINAKU I SAŁATY 
 (4 porcje) 
 1 pęczek szpinaku,
 ½ niewielkiej główki sałaty lodowej, 
 400ml maślanki, 
 400ml kefiru, 
 4 jajka, 
 2 ząbki czosnku, 
 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, 
 sok wyciśnięty z ½ cytryny, 
 2 łyżki posiekanej mięty, 
 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 
 1 łyżka posiekanej szałwii, 
 sól i pieprz 
 
 Z pęczka szpinaku oderwać liście i dokładnie umyć je pod bieżącą wodą. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Wlać pół szklanki wody, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić 2-3 minuty. Odstawić do przestudzenia. Wlać maślankę i kefir, dokładnie wymieszać. Dodać drobno pokrojoną sałatę oraz posiekaną miętę, szczypiorek i szałwię. Doprawić sokiem i skórką z cytryny, solą oraz pieprzem. Ponownie wymieszać i wstawić do lodówki na około godzinę. 
 Jajka ugotować na półtwardo, przelać zimną wodą, obrać, pokroić na połówki i podawać razem z chłodnikiem. 
 
 
 
 