Chłodnik z ogórków małosolnych

Chłodnik z ogórków małosolnych

Latem, gdy żar leje się z nieba, najlepiej smakuje coś zimnego i lekkiego. Chłodnik z ogórków małosolnych sprawdzi się tu idealnie. To szybka zupa: wystarczy zetrzeć na tarce ogórki, dodać kefir, trochę ziół i czosnku. W kilkanaście minut masz gotowe orzeźwiające danie na upalny dzień. Jeśli chcesz, żeby było bardziej sycące podaj chłodnik z ugotowanymi, młodymi ziemniakami i jajkiem na twardo. Zobacz też PRZEPIS NA CHŁODNIK LITEWSKI.

Zdjęcie - Chłodnik z ogórków małosolnych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chłodnik z ogórków małosolnych

Porcje 3

 

Składniki na chłodnik z ogórków małosolnych:

  • 3 ogórki małosolne
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 500 ml kefiru
  • ½ szklanki wody z ogórków małosolnych
  • sól, pieprz

Przygotowanie chłodnika z ogórków małosolnych:

  • Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  • Czosnek obrać i wycisnąć, dodać do ogórków.
  • Dodać kefir, wodę z ogórków małosolnych, posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami i jajkiem na twardo.

Kategorie przepisów