Chłodnik z ogórków małosolnych
            Latem, gdy żar leje się z nieba, najlepiej smakuje coś zimnego i lekkiego. Chłodnik z ogórków małosolnych sprawdzi się tu idealnie. To szybka zupa: wystarczy zetrzeć na tarce ogórki, dodać kefir, trochę ziół i czosnku. W kilkanaście minut masz gotowe orzeźwiające danie na upalny dzień. Jeśli chcesz, żeby było bardziej sycące podaj chłodnik z ugotowanymi, młodymi ziemniakami i jajkiem na twardo. Zobacz też PRZEPIS NA CHŁODNIK LITEWSKI.
 
Chłodnik z ogórków małosolnych
Porcje 3
Składniki na chłodnik z ogórków małosolnych:
- 3 ogórki małosolne
 - 3 ogórki gruntowe
 - 1 ząbek czosnku
 - 1 łyżka posiekanego koperku
 - 500 ml kefiru
 - ½ szklanki wody z ogórków małosolnych
 - sól, pieprz
 
Przygotowanie chłodnika z ogórków małosolnych:
- Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
 - Czosnek obrać i wycisnąć, dodać do ogórków.
 - Dodać kefir, wodę z ogórków małosolnych, posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami i jajkiem na twardo.