Chlebki naan z czarnymi oliwkami i bazylią

Zdjęcie - Chlebki naan z czarnymi oliwkami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z racji współprowadzenia tej strony muszę właściwie cały czas eksperymentować z chlebem. Moi bliscy są już do tego przyzwyczajeni, choć zdarzało się, że puszczały im nerwy z powodu odnalezienia mąki w różnych dziwnych miejscach, mączno-wodnych plam na szafkach i zatkanego zlewu. Jednak raczej, poza niewielkimi wyjątkami, spotykam się z pozytywnym odbiorem moich eksperymentów. Zdarzają się również specjalne prośby, które zawsze staram się spełniać. A prośby obejmują najczęściej czarne oliwki.

Mój narzeczony jest ich wielkim fanem w pieczywie. Ja zresztą też, więc nie kosztuje mnie to wyrzeczeń. Pamiętam, że lata temu opychałam się pysznymi, małymi ciabattami właśnie z tym dodatkiem. To jedno z moich lepszych wspomnień związanych z pieczywem. Na takie prośby przystaję więc z wielkim entuzjazmem.

Zdjęcie - Chlebki naan z czarnymi oliwkami i bazylią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj przedstawiam wam coś, co świetnie sprawdzi się na przykład na imprezie. Naany, podane na przykład w towarzystwie jakiegoś pysznego dipu, zrobią furrorę. Obiecuję!

Chlebki naan z czarnymi oliwkami i bazylią Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz. 30 min. Czas pieczenia: 7 min. Całkowity czas: 1 godz. 37 min.

Porcje: 6

Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 30 g posiekanych czarnych oliwek
  • garść posiekanej bazylii
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki kuminu
  • 180 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki zagnieć elastyczne, odchodzące od ręki ciasto.
  2. Zagniataj kilka minut w misce, a następnie przykryj miskę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  3. Przed upływem wyrastania ciasta rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  4. Ciasto wyjmij na oprószony mąką blat i uformuj z niego rulon.
  5. Rulon pokrój na 6 równych części i z każdej z nich uformuj rękami, rozciągając ciasto, nieregularne placuszki.
  6. Ułóż placuszki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  7. Wstaw do piekarnika na ok. 7 minut, aż lekko zbrązowieją.
  8. Spożywaj jeszcze ciepłe.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Chlebki naan z curry

Chlebki naan z curry

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bánh mì – wietnamska bagietka

Bánh mì – wietnamska bagietka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Lavash II
1

Lavash II

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pita

Pita

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Orkiszowe bajgle simit
1

Orkiszowe bajgle simit

Tosia Tosia
Smakowity chleb