Chlebek rabarbarowy z podwójną kruszonką

Właściwie jest to normalne słodkie ciasto pieczone w podłużnej foremce. Nazwa „chlebek” to dosłowne tłumaczenie z języka angielskiego: w USA i Wielkiej Brytanii wszystkie podłużne ciasta noszą nazwę „loaf” czyli „bochenek” ;)
Ciasto to z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom klasycznych „ucierańców”. Jednak w przeciwieństwie do tradycyjnych placków, w tym jedna porcja cynamonowej kruszonki znajduje się na wierzchu, a druga... w środku ciasta. Na zdjęciu w przekroju widać, że pasek skarmelizowanej kruszonki nie wyszedł idealnie, ale i tak ciasto było bardzo smaczne – w sam raz do szklanki mleka lub herbaty :)

Zdjęcie - Chlebek rabarbarowy z podwójną kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CHLEBEK RABARBAROWY Z PODWÓJNĄ KRUSZONKĄ
ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 125g miękkiego masła,
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody,
  • 1,5 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę

kruszonka:

  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka stopionego lub bardzo miękkiego masła,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu


Ciasto:

 Masło zmiksować z cukrem. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku, a następnie sok pomarańczowy (jeśli masa się trochę zwarzy, nic nie szkodzi). Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, krótko zmiksować (tylko do połączenia się składników). Dodać pokrojony rabarbar i wymieszać ciasto łyżką.

Kruszonka: Składniki kruszonki wymieszać w misce. Podłużną foremkę o długości ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć połowę ciasta i posypać połową kruszonki. Następnie nałożyć drugą część ciasta i posypać pozostałą kruszonką.

Piec w 180 stopniach przez około 60 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Upieczone ciasto odstawić na 10 minut, następnie wyjąć z foremki i zostawić do całkowitego wystudzenia.


(na podstawie przepisu stąd)

Zdjęcie - Chlebek rabarbarowy z podwójną kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek rabarbarowy z podwójną kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Udka pieczone po amerykańsku
1

Udka pieczone po amerykańsku

Patrycja Patrycja
Simply Food

Naleśniki amerykańskie z syropem klonowym bezglutenowe
4

Naleśniki amerykańskie z syrop…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pancakes z sosem waniliowym
1

Pancakes z sosem waniliowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pieczone skrzydełka w klonowej glazurze – słodko pikantne skrzydełka kurczaka
3

Pieczone skrzydełka w klonowej…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Cynamonki z karmelem

Cynamonki z karmelem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Pankejki- przepis podstawowy
2

Pankejki- przepis podstawowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Jabłkowo-ziołowa babka
1

Jabłkowo-ziołowa babka

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Duża blacha Dziadka Mietka
2

Duża blacha Dziadka Mietka

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Domowy kopiec kreta
3

Domowy kopiec kreta

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Zebra
2

Zebra

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Wieniec drożdżowy
1

Wieniec drożdżowy

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Proste ciasto z owocami
1

Proste ciasto z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty