Chlebek rabarbarowy z podwójną kruszonką
Właściwie jest to normalne słodkie ciasto pieczone w podłużnej foremce. Nazwa „chlebek” to dosłowne tłumaczenie z języka angielskiego: w USA i Wielkiej Brytanii wszystkie podłużne ciasta noszą nazwę „loaf” czyli „bochenek” ;)
Ciasto to z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom klasycznych „ucierańców”. Jednak w przeciwieństwie do tradycyjnych placków, w tym jedna porcja cynamonowej kruszonki znajduje się na wierzchu, a druga... w środku ciasta. Na zdjęciu w przekroju widać, że pasek skarmelizowanej kruszonki nie wyszedł idealnie, ale i tak ciasto było bardzo smaczne – w sam raz do szklanki mleka lub herbaty :)
CHLEBEK RABARBAROWY Z PODWÓJNĄ KRUSZONKĄ
ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 2 jajka,
- 125g miękkiego masła,
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki sody,
- 1,5 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę
kruszonka:
- 4 łyżki brązowego cukru,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżka stopionego lub bardzo miękkiego masła,
- 1,5 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
Masło zmiksować z cukrem. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku, a następnie sok pomarańczowy (jeśli masa się trochę zwarzy, nic nie szkodzi). Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, krótko zmiksować (tylko do połączenia się składników). Dodać pokrojony rabarbar i wymieszać ciasto łyżką.
Kruszonka: Składniki kruszonki wymieszać w misce. Podłużną foremkę o długości ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć połowę ciasta i posypać połową kruszonki. Następnie nałożyć drugą część ciasta i posypać pozostałą kruszonką.
Piec w 180 stopniach przez około 60 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Upieczone ciasto odstawić na 10 minut, następnie wyjąć z foremki i zostawić do całkowitego wystudzenia.
(na podstawie przepisu stąd)