Chlebek rabarbarowy z podwójną kruszonką

Właściwie jest to normalne słodkie ciasto pieczone w podłużnej foremce. Nazwa „chlebek” to dosłowne tłumaczenie z języka angielskiego: w USA i Wielkiej Brytanii wszystkie podłużne ciasta noszą nazwę „loaf” czyli „bochenek” ;)
Ciasto to z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom klasycznych „ucierańców”. Jednak w przeciwieństwie do tradycyjnych placków, w tym jedna porcja cynamonowej kruszonki znajduje się na wierzchu, a druga... w środku ciasta. Na zdjęciu w przekroju widać, że pasek skarmelizowanej kruszonki nie wyszedł idealnie, ale i tak ciasto było bardzo smaczne – w sam raz do szklanki mleka lub herbaty :)

Zdjęcie - Chlebek rabarbarowy z podwójną kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CHLEBEK RABARBAROWY Z PODWÓJNĄ KRUSZONKĄ
ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 125g miękkiego masła,
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody,
  • 1,5 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę

kruszonka:

  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka stopionego lub bardzo miękkiego masła,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu


Ciasto:

 Masło zmiksować z cukrem. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku, a następnie sok pomarańczowy (jeśli masa się trochę zwarzy, nic nie szkodzi). Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, krótko zmiksować (tylko do połączenia się składników). Dodać pokrojony rabarbar i wymieszać ciasto łyżką.

Kruszonka: Składniki kruszonki wymieszać w misce. Podłużną foremkę o długości ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć połowę ciasta i posypać połową kruszonki. Następnie nałożyć drugą część ciasta i posypać pozostałą kruszonką.

Piec w 180 stopniach przez około 60 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Upieczone ciasto odstawić na 10 minut, następnie wyjąć z foremki i zostawić do całkowitego wystudzenia.


(na podstawie przepisu stąd)

Zdjęcie - Chlebek rabarbarowy z podwójną kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek rabarbarowy z podwójną kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pączki na piwie z karmelizowanym bekonem

Pączki na piwie z karmelizowan…

food² food²
Food Square

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ziemniaczane precle z serem

Ziemniaczane precle z serem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto imbirowe z jabłkiem

Ciasto imbirowe z jabłkiem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bułki orkiszowe z biboszem. Listopadowa piekarnia
1

Bułki orkiszowe z biboszem. Li…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Bułki z biboszem na drożdżach. Listopadowa Piekarnia
1

Bułki z biboszem na drożdżach.…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki pszenne z biboszem
1

Bułki pszenne z biboszem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Karpatka z żurawiną
1

Karpatka z żurawiną

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto orzechowe
1

Ciasto orzechowe

Patrycja Patrycja
Simply Food

Rogaliki drożdżowe  zero waste
1

Rogaliki drożdżowe zero waste

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Orkiszowe pierogi z kapustą i pieczarkami. Fragment…

Orkiszowe pierogi z kapustą i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami