Chlebek rabarbarowy z podwójną kruszonką

Właściwie jest to normalne słodkie ciasto pieczone w podłużnej foremce. Nazwa „chlebek” to dosłowne tłumaczenie z języka angielskiego: w USA i Wielkiej Brytanii wszystkie podłużne ciasta noszą nazwę „loaf” czyli „bochenek” ;)
Ciasto to z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom klasycznych „ucierańców”. Jednak w przeciwieństwie do tradycyjnych placków, w tym jedna porcja cynamonowej kruszonki znajduje się na wierzchu, a druga... w środku ciasta. Na zdjęciu w przekroju widać, że pasek skarmelizowanej kruszonki nie wyszedł idealnie, ale i tak ciasto było bardzo smaczne – w sam raz do szklanki mleka lub herbaty :)

Zdjęcie - Chlebek rabarbarowy z podwójną kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CHLEBEK RABARBAROWY Z PODWÓJNĄ KRUSZONKĄ
ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 125g miękkiego masła,
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody,
  • 1,5 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę

kruszonka:

  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka stopionego lub bardzo miękkiego masła,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu


Ciasto:

 Masło zmiksować z cukrem. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku, a następnie sok pomarańczowy (jeśli masa się trochę zwarzy, nic nie szkodzi). Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, krótko zmiksować (tylko do połączenia się składników). Dodać pokrojony rabarbar i wymieszać ciasto łyżką.

Kruszonka: Składniki kruszonki wymieszać w misce. Podłużną foremkę o długości ok. 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć połowę ciasta i posypać połową kruszonki. Następnie nałożyć drugą część ciasta i posypać pozostałą kruszonką.

Piec w 180 stopniach przez około 60 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem.
Upieczone ciasto odstawić na 10 minut, następnie wyjąć z foremki i zostawić do całkowitego wystudzenia.


(na podstawie przepisu stąd)

Zdjęcie - Chlebek rabarbarowy z podwójną kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chlebek rabarbarowy z podwójną kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Odwrócone ciasto ananasowe - klasyczny amerykański przepis
1

Odwrócone ciasto ananasowe - k…

food² food²
Food Square

Pancakes z borówkami
1

Pancakes z borówkami

food² food²
Food Square

Surówka Colesław
2

Surówka Colesław

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Old-fashioned doughnuts - amerykańskie pączki na maślance
2

Old-fashioned doughnuts - amer…

food² food²
Food Square

Tarta dyniowa czyli pumpkin pie
1

Tarta dyniowa czyli pumpkin pi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Dutch baby z karmelizowanym jabłkiem
1

Dutch baby z karmelizowanym ja…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chleb z kawą

Chleb z kawą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia