Chlebek juliański z mąki pełnoziarnistej
W jesienne wieczory lubię wracać do ulubionych lektur, które przy kubku aromatycznej herbaty wciąż sprawiają przyjemność i odprężają. Ostatnio wróciłam sobie do niektórych tomów Jeżycjady autorstwa Małgorzaty Musierowicz. Jedna z bohaterek zajadała się chlebkiem juliańskim, na który nabrałam apetytu. Sięgnęłam po "Łasucha literackiego" tej samej autorki, zmieniłam niektóre składniki, i oto jest mój chlebek.
Użyłam mąki z pełnego przemiału. Można oczywiście użyć zwykłej mąki, lecz wtedy trzeba o połowę zmniejszyć ilość drożdży. Dodatki mogą być dowolne - zioła, pestki dyni lub słonecznika, oliwki, a ja zdecydowałam się tym razem na pieczarki i suszone pomidory.
Składniki:
0,5 kg mąki z pełnego przemiału (użyłam mąki graham 1850)
5 dag drożdży
1/4 kostki masła
1 szklanka letniego mleka
2 duże ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli (dałam 1,5 łyżeczki)
0,5 łyżeczki cukru lub fruktozy
2 łyżki oliwy
żółtko do posmarowania wierzchu
dodatki: 500 g pieczarek, 1 cebula, 50 g suszonych na sucho pomidorów, drobno posiekanych
Drożdże rozetrzyj z letnim mlekiem i cukrem, odstaw do spienienia. Roztop masło. Czosnek przetrzyj przez praskę i wymieszaj z solą. Mąkę wsyp do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki (łącznie z oliwą), i wyrabiaj ciasto do momentu, aż będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki i naczynia (wyrabiałam robotem ok. 7 minut). Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Pieczarki i cebulę drobno pokrój, podsmaż na oliwie do momentu, aż cała woda odparuje. Zostaw do ostygnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj pieczarki i suszone pomidory, dobrze wymieszaj z ciastem. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem, wierzch posmaruj żółtkiem i posyp ulubionymi ziołami lub kminkiem. Piecz w 200 stopniach przez około 50 minut.