Chlebek indyjski chapati

Wczoraj dzieciaki gotowały razem z wujkiem. Wujek pozwolił im wybrać konkretną potrawę lub miejsce na Ziemi ;-), z którego ma ona pochodzić. Dzieciaki jednogłośnie wybrały kuchnię indyjską. Przygotowywały curry i pomagały robić chlebki.

Zdjęcie - Chlebek indyjski chapati  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek chapati

2 szklanki mąki razowej wymieszanej z pszenną

sól

ok. 1/2 szklanki letniej wody

oliwa

masło ghee

Mąkę należy zmieszać z solą i  powoli dolewając wodę (ilość tak naprawdę "na oko". ;-) zagnieść twarde ciasto. Wyrabiać przez pięć minut. Podzielić na kulki wielkości włoskiego orzecha. Wujek kazał je wałkować na lekko oprószonym blacie i smażył je z obu stron na naoliwionej patelni. Znalazłam w necie przepis, w którym sugerowano, by po rozwałkowaniu kulki na placek posmarować go z jednej strony olejem l. masłem ghee, zwinąć i znów rozwałkować i smażyć z obu stron na suchej patelni. No, nie wiem jak jest lepiej.

Po usmażeniu placków układa się je nad otwartym ogniem. U wujka nad gazem stała wysoka kratka, na której układał placki i one podgrzewane od spodu rosły, przewracał je na drugą stronę i znów się nadymały jak poduszki.

Ciepłe placki były pysznym dodatkiem do curry. No, nie wyszły okrągłe. ;-)

Zdjęcie - Chlebek indyjski chapati  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki
2

Maślane bułeczki- dodatek w sa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb czeski- łatwy i pyszny
3

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych
1

Hamburgerowe szaleństwo czyli…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brazylijskie bułeczki kokosowe
18

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką
16

Chleb- pyszny, z chrupiącą skó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cynamonowa rolada chlebowa*
4

Cynamonowa rolada chlebowa*

Tosia Tosia
Smakowity chleb