Chlebek do odrywania ze Smakowitą Pajdą

Chlebek do odrywania ze Smakowitą Pajdą

Cynamonowy chlebek do odrywania, który piekłam latem, zainspirował mnie do zrobienia jego wytrawnej, słonej wersji z użyciem smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. W ten sposób powstała nieco nowatorska, alternatywna wersja dla zwykłego chleba ze smalcem. Chlebek, z którego palcami można odrywać pyszne kromki nie tylko fajnie wygląda, ale i rewelacyjnie smakuje. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że dodaje tak wspaniałego aromatu wypiekom. Zapach unoszący się w kuchni podczas pieczenia chlebka był po prostu OBŁĘDNY i aż przebierałam nogami ze zniecierpliwienia, nie mogąc się doczekać, aż będzie gotowy.
Odrywany chlebek stanowił najlepszy na świecie dodatek do londyńskiej zupy grochowej, a następnym razem upiekę go na jakąś imprezę, gdyż takie odrywane pajdki na pewno przypadną do gustu wielu osobom. Chlebek świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo polecam :)

Zdjęcie - Chlebek do odrywania ze Smakowitą Pajdą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CHLEBEK DO ODRYWANIA ZE SMAKOWITĄ PAJDĄ
280g mąki,
20g świeżych drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 płaska łyżeczka soli,
1 jajko,
2/3 szklanki mleka,
50g stopionego masła,
100g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem,

Drożdże rozkruszyć do kubka, wymieszać z cukrem i odstawić na 1-2 minuty. Gdy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki i mleko. Wymieszać i odstawić na 15 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
Pozostałą mąkę wsypać do miski. Dodać zaczyn, jajko i masło, dokładnie wyrobić, aż powstanie gładkie, lśniące ciasto, które nie będzie kleić się do miski. W razie potrzeby dolać odrobinę więcej mleka. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 40 minut, aż podwoi swoją objętość.
Smakowitą Pajdę lekko podgrzać, aby była bardzo miękka. Po tym czasie przenieść ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozpłaszczyć na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 40 cm. Na całej powierzchni rozsmarować Smakowitą Pajdę. Następnie ciasto przekroić na 4 pasy wzdłuż krótszego boku (powstaną 4 pasy o wym. 10 x 30 cm). Pasy nałożyć na siebie jeden na drugi, a następnie pokroić na 4 lub 5 części. Tak powstałe „kanapki” ułożyć pionowo w foremce keksowej o dł. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli nie uda się ułożyć plastrów ciasta idealnie równo albo jeśli będzie trochę luzu w foremce – nie ma się czym przejmować, gdyż ciasto wyrośnie i wypełni całą foremkę.
Formę przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut, by ciasto podrosło.
Piec w 170 stopniach ok. 35-40 minut. Jeżeli wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem, chlebek jest gotowy.

Zdjęcie - Chlebek do odrywania ze Smakowitą Pajdą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chlebek do odrywania ze Smakowitą Pajdą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A., producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Zdjęcie - Chlebek do odrywania ze Smakowitą Pajdą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów