Chlebek czekoladowo- bananowy z orzechami
- Wynik: 70
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 50minuty
Dzisiaj zapraszam na kolejną odsłonę chlebka bananowego. Tym razem mocno czekoladowa wersja z dodatkiem orzechów włoskich. Ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, niemalże także proste jak Murzynek lub muffinki, a jego smak zachwyca gdyż jest pulchne, wilgotne, po prostu pyszne. Bardzo polecam.
Składniki- masło - 200 g
- gorzka czekolada - 150 g
- mleko - 100 ml
- cukier - 3/4 szklanki
- bananay - 2-3 szt.
- jajka - 3 szt.
- mąka - 250 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- orzechy włoskie - 1 szklanka
Masło, cukier, czekoladę oraz mleko rozpuścić w garnku. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Wszystkie suche składniki przesiać do miski. Do schłodzonej masy czekoladowej dodać jajka, wymieszać, następnie dodać suche składniki i ponownie wymieszać. Dodać rozgniecione, bardzo dojrzałe banany oraz drobno posiekane orzechy (część można odłożyć do dekoracji). Wymieszać raz jeszcze. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem foremki keksowej o wymiarach 14 x 37 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka, ok. 50 min. Po wystudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą i posypać siekanymi orzechami.
Smacznego:)