Chlebek bananowy z czekoladą i malinami

Zdjęcie - Chlebek bananowy z czekoladą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Są takie przepisy do których się wraca, które towarzyszą nam przez całe życie.
Nieco je zmieniamy, udoskonalamy, wprowadzamy do nich trochę inne składniki, a ciasta nadal z nich wychodzą i są pyszne.
Taka jest właśnie receptura na chlebek bananowy Sophie Dahl. Kiedyś, kiedyś, gdy nie było jeszcze "Instagramów", a facebook nie istniał Eliza pokazała u siebie to cudo.
I tak to się właśnie zaczęło. To ciasto robiłam na przestrzeni tych kilku lat dziesiątki razy, za każdym wychodziło nieco inne, bo czasem sypnęłam do niego odrobinę mąki amarantusowej, a czasem migdałowej, albo masło wymieniłam na olej kokosowy.
Dziś pokazuję chlebek bananowy z dodatkiem malin i gorzkiej czekolady.
Ciasto jest mega aromatyczne, sprężyste a przy tym tak bajecznie pachnące!
Musicie go spróbować :)
Zdjęcie - Chlebek bananowy z czekoladą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chlebek bananowy z malinami i czekoladą
/ na podstawie przepisu Sophie Dahl/

ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 3 duże bardzo dojrzałe banany
- 120 g brązowego cukru
- 100 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki świeżych malin
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- odrobina naturalnego ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

do wysmarowania formy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
dekoracja:
- kilka świeżych malin
- łyżeczka cukru pudru
Masło rozpuszczam w rondelku, odstawiam, by nieco ostygło.
Do dużej miski wrzucam banany i rozgniatam je widelcem, dodaję brązowy cukier, cukier waniliowy, ekstrakt i rozpuszczone wcześniej masło.
Do osobnej miski przesiewam mąkę pszenną, dodaję sodę i sól, mieszam wszystko za pomocą łyżki.
Składniki obu misek łączę ze sobą, dodaję czekoladę i maliny, chwilę mieszam.
Rozgrzewam piekarnik do 180 st C.
Podłużną formę keksową o dług. 23 cm wykładam papierem do pieczenia lub smaruję odrobiną masła i posypuję bułką tartą.
Następnie przekładam do niej ciasto.
Piekę przez ok. 55-60 minut.
Na początku ciasto będzie rosło dosyć opornie, po to by za jakiś czas wypełnić całą blachę.
Upieczony chlebek studzę na kuchennej kratce, a następnie wyjmuję z formy.
Na samym końcu posypuję ciasto cukrem pudrem i przystrajam świeżymi malinami.
Smacznego!
Zdjęcie - Chlebek bananowy z czekoladą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Ciasto Kinder Country (bez cukru i bez pieczenia)

Ciasto Kinder Country (bez cuk…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ciasto tortowe z malinami i kremem
2

Ciasto tortowe z malinami i kr…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką
1

Kruche ciasto z truskawkami i…

Beti Beti
kruche babeczki

Truskawkowe ptasie mleczko

Truskawkowe ptasie mleczko

food² food²
Food Square

Kruchy placek z truskawkami

Kruchy placek z truskawkami

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Zdrowsze drożdżówki z truskawkami i kokosową kruszonką

Zdrowsze drożdżówki z truskawk…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Ciasto malinowa pianka
2

Ciasto malinowa pianka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tiramisu z malinami
1

Tiramisu z malinami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Brytyjskie bułeczki scones z malinami

Brytyjskie bułeczki scones z m…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Deser waniliowy z malinami i prażonymi migdałami
2

Deser waniliowy z malinami i p…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Kisiel z malinami
1

Kisiel z malinami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Napoleonka z kremem cytrynowym z nutą bazylii i malinami

Napoleonka z kremem cytrynowym…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim