Chlebek bananowy z czekoladą i malinami

Zdjęcie - Chlebek bananowy z czekoladą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Są takie przepisy do których się wraca, które towarzyszą nam przez całe życie.
Nieco je zmieniamy, udoskonalamy, wprowadzamy do nich trochę inne składniki, a ciasta nadal z nich wychodzą i są pyszne.
Taka jest właśnie receptura na chlebek bananowy Sophie Dahl. Kiedyś, kiedyś, gdy nie było jeszcze "Instagramów", a facebook nie istniał Eliza pokazała u siebie to cudo.
I tak to się właśnie zaczęło. To ciasto robiłam na przestrzeni tych kilku lat dziesiątki razy, za każdym wychodziło nieco inne, bo czasem sypnęłam do niego odrobinę mąki amarantusowej, a czasem migdałowej, albo masło wymieniłam na olej kokosowy.
Dziś pokazuję chlebek bananowy z dodatkiem malin i gorzkiej czekolady.
Ciasto jest mega aromatyczne, sprężyste a przy tym tak bajecznie pachnące!
Musicie go spróbować :)
Zdjęcie - Chlebek bananowy z czekoladą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chlebek bananowy z malinami i czekoladą
/ na podstawie przepisu Sophie Dahl/

ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 3 duże bardzo dojrzałe banany
- 120 g brązowego cukru
- 100 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki świeżych malin
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- odrobina naturalnego ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli

do wysmarowania formy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
dekoracja:
- kilka świeżych malin
- łyżeczka cukru pudru
Masło rozpuszczam w rondelku, odstawiam, by nieco ostygło.
Do dużej miski wrzucam banany i rozgniatam je widelcem, dodaję brązowy cukier, cukier waniliowy, ekstrakt i rozpuszczone wcześniej masło.
Do osobnej miski przesiewam mąkę pszenną, dodaję sodę i sól, mieszam wszystko za pomocą łyżki.
Składniki obu misek łączę ze sobą, dodaję czekoladę i maliny, chwilę mieszam.
Rozgrzewam piekarnik do 180 st C.
Podłużną formę keksową o dług. 23 cm wykładam papierem do pieczenia lub smaruję odrobiną masła i posypuję bułką tartą.
Następnie przekładam do niej ciasto.
Piekę przez ok. 55-60 minut.
Na początku ciasto będzie rosło dosyć opornie, po to by za jakiś czas wypełnić całą blachę.
Upieczony chlebek studzę na kuchennej kratce, a następnie wyjmuję z formy.
Na samym końcu posypuję ciasto cukrem pudrem i przystrajam świeżymi malinami.
Smacznego!
Zdjęcie - Chlebek bananowy z czekoladą i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Pieczone powidła śliwkowe z kakao

Pieczone powidła śliwkowe z ka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto wiśnia z kawą
2

Ciasto wiśnia z kawą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kruche ciasteczka z migdałami
2

Kruche ciasteczka z migdałami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Marynowane ogórki w curry
4

Marynowane ogórki w curry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hawajskie ciasto marchewkowe
2

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Murzynek z mascarpone i malinami + film
2

Murzynek z mascarpone i malina…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Szarlotka bezglutenowa
1

Szarlotka bezglutenowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Odwrócone ciasto ananasowe - klasyczny amerykański przepis
1

Odwrócone ciasto ananasowe - k…

food² food²
Food Square

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”
1

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Torcik kawowo jeżynowy
1

Torcik kawowo jeżynowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku