Chlebek bananowy Sophie Dahl
skusiłam się na niego głównie dlatego, że są w nim banany, ale istotna była tez prostota przepisu. dzięki czemu mogłam znowu przygotować coś z córką bez obaw, że dziecięca ekspresja poniesie ją nie w te rejony smakowe co trzeba ;)
chlebek bananowy
- 4 bardzo dojrzałe banany,
- 75 g miękkiego masła +1 łyżka do smarowania keksówki,
- 150 g cukru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 1 łyżeczka sody,
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1800,
- 120 g mąki pszennej typ 600
banany rozdusić widelcem i utrzeć je z cukrem i masłem. następnie ucieraj dodając rozkłócone jajko, sól, sodę i aromat waniliowy, a na koniec mąkę. keksówkę o długości 20 cm wysmarować masłem (silikonowych form nie trzeba smarować). masę przełożyć do foremki, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. piec 50-60 minut. po wyjęciu z piekarnika, chwilę przestudzić w keksówce, a potem wyjąć je z niej i pozostawić na kratce do pełnego ostudzenia.