Chlebek bananowy Sophie Dahl
Chlebki bananowe są pyszne, robiłam ich już kilka, ale z tego przepisu jakoś jeszcze nie korzystałam;). Widziałam go już na wielu blogach, więc postanowiłam wypróbować. Nie zawiodłam się, bo jak to chlebek bananowy - pyszny, wilgotny, miękki i aromatyczny. Ten przepis jest jak wiele innych na ten chlebek, nie jest jakiś specjalny - proste, smaczne ciasto. Bardzo polecam!
Przepis od Kabamaigi.
Składniki:
*4 bardzo dojrzałe banany
*150g brązowego cukru (dałam 100g)
*1 jajko rozbełtane
*75 g miękkiego masła
*1 cukier waniliowy
*170g mąki
*szczypta soli
*1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem, posypać bułką tartą lub mąką. Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią. Mąkę wymieszać z solą i sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać. Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
Ciasto początkowo rośnie wolno i nie należy się tym przejmować. Później powinno urosnąć wyższe, moje jednak nie było zbyt wysokie.
Po upieczeniu ostudzić i zjadać.
Smacznego :)