Chlebek bananowy Sophie Dahl

                             Chlebki bananowe są pyszne, robiłam ich już kilka, ale z tego przepisu jakoś jeszcze nie korzystałam;). Widziałam go już na wielu blogach, więc postanowiłam wypróbować. Nie zawiodłam się, bo jak to chlebek bananowy - pyszny, wilgotny, miękki i aromatyczny. Ten przepis jest jak wiele innych na ten chlebek, nie jest jakiś specjalny - proste, smaczne ciasto. Bardzo polecam!

Przepis od Kabamaigi.  

Zdjęcie - Chlebek bananowy Sophie Dahl - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

*4 bardzo dojrzałe banany

*150g brązowego cukru (dałam 100g)

*1 jajko rozbełtane

*75 g miękkiego masła

*1 cukier waniliowy

*170g mąki

*szczypta soli

*1 łyżeczka sody

 

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem, posypać bułką tartą lub mąką. Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią. Mąkę wymieszać z solą i sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać. Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.

Ciasto początkowo rośnie wolno i nie należy się tym przejmować. Później powinno urosnąć wyższe, moje jednak nie było zbyt wysokie.

Po upieczeniu ostudzić i zjadać.
Smacznego :) 

Zdjęcie - Chlebek bananowy Sophie Dahl - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek bananowy Sophie Dahl - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy