Chlebek bananowo-marchewkowy z bakaliami
Chlebek bananowy jest ciastem, które smakuje wszystkim.
Cudownie pachnący, wilgotny, szybki do zrobienia.
Piekę go w domu bardzo często, a kto przyjdzie i załapie się na kawałek, zawsze prosi o przepis.
Klasyczny chlebek bananowy jest już u mnie na blogu (po przepis kliknij tutaj)
Dzisiaj pora na nieco inną, innowacyjną wersję.
Moją wersję;)
Poszalałam z dodatkami i wyszedł on - chlebek bananowo-marchewkowy, z dużą ilością bakali i pyszną czekoladową polewą.
Polecam, pycha!
Składniki:
- 1.5 szklanki mąki
- 4 -5 bardzo dojrzałe banany
- 0.5-0.75 szklanki surowej, tartej marchewki (tarta na małych oczkach)
- 0.5 szklanki cukru
- 0.4 szklanki posiekanych bakali ( orzechy włoskie, laskowe, pekan, nerkowca, migdały, rodzynki)
- skórka starta z 0.5 cytryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 75g masła
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
polewa
- 1 gorzka czekolada
- 125g mascarpone
- skórka + sok z 0.5 cytryny
Masło rozpuścić.
Banany obrać, rozgnieść widelcem.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Bakalie posiekać.
Banany wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, roztrzepanym jajkiem i masłem.
Mąkę wymieszać z sodą, skórką cytrynową, marchewką i posiekanymi bakaliami.
Składniki z dwóch misek wymieszać ze sobą.
Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia..
Piec w 180C ok. 60 minut.
Upieczone ciasto wystudzić.
Zrobić polewę.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Lekko schłodzić.
Wymieszać z serkiem mascarpone sokiem i skórką z cytryny.
Polewę rozsmarować na wystudzonym cieście.