Chleb żytnio-pszenny na zakwasie z dodatkiem suszonych śliwek
Wielokrotnie wspominałam o tym jak bardzo lubię słodkie pieczywo, koniecznie z dodatkiem czegoś wytrawnego. To dla mnie kanapki idealne. Działa to też w drugą stronę. Ciemny chleb na zakwasie lubię łączyć ze słodkimi powidłami.
Ta wersja to kompromis. Chleb jest typowo wytrawny, ale zawiera słodki akcent- suszone śliwki. Miałam w planach upieczenie takiego już od dawna, ale nie wiem czemu nie był mi po drodze. Dziś zrealizowałam swoje plany i jestem bardzo zadowolona.
Chleb ma tę zaletę, że możesz zamieszać składniki wieczorem, a rano upiec go i schrupać na śniadanie. Oczywiście jeżeli umiesz rano cierpliwie czekać na śniadanie, bo w moim przypadku na pewno poczekałabym na drugie śniadanie;)
Chleb żytnio-pszenny na zakwasie z dodatkiem suszonych śliwek
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 130 g mąki żytniej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2, 5 łyżeczki soli
- 70 g ziaren słonecznika
- 50 g suszonych śliwek (małych, lub większych pokrojonych na mniejsze kawałki)
- ok. 200 ml ciepłej wody
- W misce połącz zakwas z wszystkimi rodzajami mąki. Wymieszaj.
- Dodaj ziarna słonecznika i śliwki i znowu wymieszaj.
- W 200 ml ciepłej wody rozpuść sól.
- Powoli dolewaj sól do miski i zacznij zagniatać ciasto. Gdy stanie się jednolite powinno mieć konsystencję lekko przylepiającą się do rąk (nie bardzo!)
- Formę o długości 20 cm wysmaruj tłuszczem w środku. Wsyp do niej trochę otrębów/bułki tartej i przekręć formę w każdą stroną tak, aby otręby/bułka przykleiły się do tłuszczu z każdej strony. Nadwyżkę wysyp (możesz też użyć mąki z pełnego przemiału, ważne, żeby sprawiła, że chleb nie przyklei się do formy)
- Wsadź ciasto do formy i lekko uklep.
- Nastaw piekarnik na 50 stopni i jak się rozgrzeje, wyłącz i wsadź do środka formę z ciastem. Przykryj materiałową ściereczką i pozostaw w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami przez ok. 8 godzin (może być kilka godzin więcej).
- Ciasto powinno znacznie urosnąć.
- Nastaw piekarnik na 240 stopni.
- Gdy się rozgrzeje, wsadź formę z ciastem i piecz przez 30 minut.
- Pokrój po ostudzeniu.