Chleb żytnio-pszenny na zakwasie z dodatkiem suszonych śliwek

Zdjęcie - Chleb żytnio-pszenny na zakwasie z dodatkiem suszonych śliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wielokrotnie wspominałam o tym jak bardzo lubię słodkie pieczywo, koniecznie z dodatkiem czegoś wytrawnego. To dla mnie kanapki idealne. Działa to też w drugą stronę. Ciemny chleb na zakwasie lubię łączyć ze słodkimi powidłami.

Ta wersja to kompromis. Chleb jest typowo wytrawny, ale zawiera słodki akcent- suszone śliwki. Miałam w planach upieczenie takiego już od dawna, ale nie wiem czemu nie był mi po drodze. Dziś zrealizowałam swoje plany i jestem bardzo zadowolona.

Chleb ma tę zaletę, że możesz zamieszać składniki wieczorem, a rano upiec go i schrupać na śniadanie. Oczywiście jeżeli umiesz rano cierpliwie czekać na śniadanie, bo w moim przypadku na pewno poczekałabym na drugie śniadanie;)

Zdjęcie - Chleb żytnio-pszenny na zakwasie z dodatkiem suszonych śliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie z dodatkiem suszonych śliwek

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 130 g mąki żytniej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2, 5 łyżeczki soli
  • 70 g ziaren słonecznika
  • 50 g suszonych śliwek (małych, lub większych pokrojonych na mniejsze kawałki)
  • ok. 200 ml ciepłej wody
  1. W misce połącz zakwas z wszystkimi rodzajami mąki. Wymieszaj.
  2. Dodaj ziarna słonecznika i śliwki i znowu wymieszaj.
  3. W 200 ml ciepłej wody rozpuść sól.
  4. Powoli dolewaj sól do miski i zacznij zagniatać ciasto. Gdy stanie się jednolite powinno mieć konsystencję lekko przylepiającą się do rąk (nie bardzo!)
  5. Formę o długości 20 cm wysmaruj tłuszczem w środku. Wsyp do niej trochę otrębów/bułki tartej i przekręć formę w każdą stroną tak, aby otręby/bułka przykleiły się do tłuszczu z każdej strony. Nadwyżkę wysyp (możesz też użyć mąki z pełnego przemiału, ważne, żeby sprawiła, że chleb nie przyklei się do formy)
  6. Wsadź ciasto do formy i lekko uklep.
  7. Nastaw piekarnik na 50 stopni i jak się rozgrzeje, wyłącz i wsadź do środka formę z ciastem. Przykryj materiałową ściereczką i pozostaw w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami przez ok. 8 godzin (może być kilka godzin więcej).
  8. Ciasto powinno znacznie urosnąć.
  9. Nastaw piekarnik na 240 stopni.
  10. Gdy się rozgrzeje, wsadź formę z ciastem i piecz przez 30 minut.
  11. Pokrój po ostudzeniu.

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami