Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie
Uwielbiam zarówno chleby orkiszowe, jak i żytnie. Nie mogłam się zdecydować jaki bochenek wyczarować tym razem, dlatego zdecydowałam, że będzie on na mące orkiszowej oraz żytniej. To taki kompromis!
Chleb upiekłam na zakwasie żytnim, chociaż w takich samych proporcjach mógłby to być zakwas pszenny lun orkiszowy.
Na interesujący miąższ chleba wpłynął dodatek w postaci płatków orkiszowych. Myślę, że można je również śmiało zastąpić owsianymi
5.0 z 1 ocen Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 40 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 20 min. Porcje: 1 Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 50 g płatków orkiszowych + 2 łyżki do posypania
- 1,5 łyżeczki soli
- 350 ml letniej wody
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, płatki orkiszowe i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto ręką lub drewnianą łyżką jedynie do połączenia składników.
- Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy i posypujemy płatkami orkiszowymi. Wierzch wyrównujemy łyżką. Keksówkę przykrywamy ściereczką na 4,5 godziny.
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy chleb przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.