Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie z kaszą orkiszową
Czasem otwieram kuchenną szafkę i patrząc na mąki jakie mam do wyboru mam poważny problem, aby zdecydować się jaki upiec chleb. Dzisiaj zastanawiałam się czy będzie to chleb żytni na zakwasie, czy może orkiszowy pełnoziarnisty.
W rondlu miałam trochę ugotowanej kaszy orkiszowej, dlatego intuicyjnie sięgnęłam także po mąkę orkiszową. Wymieszałam ją z mąką żytnią jasną i wyszedł z tego świetny wypiek.
Wierzch chleba ozdobiłam suchą kaszą, dzięki temu wyszła z tego fajnie chrupiąca skórka.
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki dla foremki 30 x 10 cm :
- sól - 1,5 łyżeczki
- aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
- letniej wody - 370 ml
- mąki żytniej jasnej typ 720 - 250 g
- mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 300 g
- ugotowanej kaszy orkiszowej - 200 g
Potrzebne narzędzia:
- waga kuchenna
- duża misa
- ściereczka
Przepis:
Mąki wsypujemy do misy, dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę, aktywny zakwas oraz sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty. Ciasto powinno być plastyczne.
2. Wyrobione ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem, dłoń zwilżamy wodą i wyrównujemy wierzch przyszłego chleba mokrą ręką. Dekorujemy suchą kaszą i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
3. Wyrośnięty chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut w 220 stopniach, następnie przez 20 minut w 200 stopniach.
Upieczony chleb studzimy, podajemy ze Smakowitą Pajdą z grubo mielonym pieprzem.