Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie

Na święta postanowiłam upiec  chleb tylko, który przepis wybrać? Lubię ciężkie, ciemne pieczywo więc ten żytnio-orkiszowy chleb idealnie się nadaje. Tym samym chyba powracam do wypieku chleba w domu bo i zakwas odświeżony i ochoty jakby więcej a oferta okolicznych piekarni zbyt uboga. Ostatnio nawet udało mi się kupić ziarna czarnuszki więc prawdopodobnie mój następny chleb będzie pięknie posypany tymi czarnymi ziarnami.

Zdjęcie - Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Zaczyn zakwasowy:

  • 1 łyżka zakwasu
  • 115g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 95g wody
  • Wszystkie składniki zaczynu zmieszać w misce, przykryć folią i odstawić na minimum 8 godzin maksimum 16 w temperaturze pokojowej.

    Ciasto właściwe:

    • 225g mąki orkiszowej razowej typ 2000
    • 115g mąki żytniej typ 1400
    • 225g wody
    • cały zaczyn
    • 1/2 łyżki soli
    • 1/2 łyżeczki drożdży Składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Powinno odstawać od ścianek miski i od ręki. Odstawić, aby dojrzało. W połowie tego czasu złożyć ciasto czyli wyciągnąć na deskę (leciutko omączoną lub mokrą) i złożyć  jak list urzędowy a potem na pół. Ciasto, które dojrzało  uformować w kulę odstawić na omączonym blacie, aby odpoczęło min 5 min. W tym czasie przygotować koszyk wyłożyć go ściereczką, którą wystarczy tylko wysypać mąką. Ciasto uformować w bochenek. Przełożyć ciasto do wyrastania łączeniem w górę, przykryć ściereczką. Piekarnik  nagrzać do temperatury 250 st.C.  Ciasto wyrzucić delikatnie na nagrzaną blachę. Naciąć.  Piec z parą 15 minut w temp. 230 st.C.  Następnie obniżyć do 215-220 i piec dalsze 25 minut. Smacznego:)

Kategorie przepisów