Chleb żytnio-gryczany z makiem na zakwasie
Miałam w planach upieczenie chleba związanego ze znanym powiedzeniem „figa z makiem”. Tak, chciałam wykorzystać świeże figi oraz mak do wypieku chrupiącego chleba na zakwasie. Niestety sezon na figi przeminął szybciej niż się spodziewałam, a nie miałam ochoty korzystać z suszonych, bo nie taki był plan.
Zakwas bł dokarmiony i czekał na przygotowanie ciasta. Sięgnęłam po mak i mąki, które miałam pod ręką, czyli żytnią pełnoziarnistą oraz gryczaną. Wyszedł z tego przepyszny bochenek, chyba trafi do top 3 moich ulubionych chlebów żytnich
Chleb żytnio-gryczany z makiem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 10 min. Porcje: 1 Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 350 g mąki żytniej pełnoziarnistej lub mąki żytniej typ 720
- 150 g mąki gryczanej
- 50 g maku
- 400 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas, ziarenka maku i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko składniki jedynie do połączenia. Zajmie to ok. 1,5 minuty.
- Ciasto powinno być plastyczne.
- Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Posypujemy z wierzchu makiem i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 5 godzin w ciepłym miejscu.
- Piekarni rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb wkładamy do rozgrzanego pieca, pieczemy 20 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy w 200 stopniach przez kolejnych 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.