Chleb żytnio-gryczany na zakwasie
Gdy wchodzę do sklepów ekologicznych zawsze zachwycam się różnorodnością mąk. Obserwując je na półkach dziwię się z czego jeszcze można stworzyć mąkę. Najczęściej przeważają produkty bezglutenowe, które umożliwiają alergikom cieszyć się domowym chlebem.
Mimo że sama raczej rzadko tworzę chleb bezglutenowy, często kupuję małe paczuszki tych rarytasów, aby dodać je do tradycyjnego pieczywa. Tym razem postawiłam na chleb żytni z dodatkiem mąki gryczanej, którą zakupiłam już jakiś czas temu. Uśmiechała się na mojej półce i zdawała się krzyczeć „upiecz ze mną chleb!”:)
Tak więc zrobiłam. Efekt? Bardzo ciekawy. Chleb ma lekką gorycz, która jest przyjemna w smaku. Przypomina mi nieco miód gryczany, który bardzo lubię. Spróbujcie i podzielcie się wrażeniami.
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 8 godziny 30 minut Porcje: 1 Składniki- 120 g aktywnego zakwasu żytniego
- 150 g mąki gryczanej
- 375 g mąki żytniej typ 720
- 150 g mąki żytniej razowej
- 2 łyżeczki soli
- 450 ml ciepłej wody
- Połącz ze sobą wszystkie składniki i zagnieć rękami tworząc jednolitą masę.
- Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o długości 20 cm włóż ciasto chlebowe. Przykryj materiałową szmatką i zostaw w ciepłym miejscy na noc (na co najmniej 8 godzin).
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw foremkę i piecz ok. 30 minut aż chleb zbrązowieje z góry.
- Wystudź go dokładnie na wyjętej kratce od piekarnika.