Chleb żytni z żurawiną na zakwasie
Od czasu do czasu lubię upiec porządny żytni chleb, taki w 100% żytni, oczywiście na zakwasie. Nie przeszkadza mi to, że żytnie ciasto jest specyficzne i nie da się z niego formować chleba, przez co trzeba piec zawsze w formie. Bochenek upieczony w keksówce może być równie atrakcyjny dla oczu jak okrągły, a do tego łatwiej się go kroi
Czasem posypuję go z wierzchu ulubionymi ziarnami, tym razem akurat sięgnęłam po płatki żytnie i siemię lniane. A w samym cieście jest tylko mąka, zakwas, sól, woda i suszona żurawina, która wspaniale kontrastuje swoją słodyczą z naturalnym, lekko kwaskowatym smakiem.
Chleb żytni z żurawiną na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 10 min. Porcje: 1 Składniki
- 600 g mąki żytniej typ 720
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- 100 g suszonej żurawiny
- Do posypania:
- łyżeczka siemienia lnianego i płatków żytnich
- Mąkę wsypujemy do misy, łączymy z zakwasem, solą i żurawiną. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto ręcznie, drewnianą łyżką lub mikserem, jedynie do połączenia składników.
- Formę keksówkę (10x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka plastyczne ciasto. Dłoń lub łyżkę moczymy w zimnej wodzie i wyrównujemy wierzch ciasta. Posypujemy ulubionymi dodatkami, delikatnie przyciskamy i przykrywamy ściereczką lub folią aluminiową.
- Ciasto zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu bez przeciągów.
- Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach, następnie 20 minut w 180 stopniach.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.