Chleb żytni z żurawiną na zakwasie

Chleb żytni z żurawiną na zakwasie

Zdjęcie - Chleb żytni z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od czasu do czasu lubię upiec porządny żytni chleb, taki w 100% żytni, oczywiście na zakwasie. Nie przeszkadza mi to, że żytnie ciasto jest specyficzne i nie da się z niego formować chleba, przez co trzeba piec zawsze w formie. Bochenek upieczony w keksówce może być równie atrakcyjny dla oczu jak okrągły, a do tego łatwiej się go kroi

Czasem posypuję go z wierzchu ulubionymi ziarnami, tym razem akurat sięgnęłam po płatki żytnie i siemię lniane. A w samym cieście jest tylko mąka, zakwas, sól, woda i suszona żurawina, która wspaniale kontrastuje swoją słodyczą z naturalnym, lekko kwaskowatym smakiem.

Zdjęcie - Chleb żytni z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni z żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb żytni z żurawiną na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 10 min. Porcje: 1 Składniki

  • 600 g mąki żytniej typ 720
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 100 g suszonej żurawiny
  • Do posypania:
  • łyżeczka siemienia lnianego i płatków żytnich
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, łączymy z zakwasem, solą i żurawiną. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto ręcznie, drewnianą łyżką lub mikserem, jedynie do połączenia składników.
  2. Formę keksówkę (10x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka plastyczne ciasto. Dłoń lub łyżkę moczymy w zimnej wodzie i wyrównujemy wierzch ciasta. Posypujemy ulubionymi dodatkami, delikatnie przyciskamy i przykrywamy ściereczką lub folią aluminiową.
  3. Ciasto zostawiamy na 4,5 h w ciepłym miejscu bez przeciągów.
  4. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach, następnie 20 minut w 180 stopniach.
  5. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.

Kategorie przepisów