Chleb żytni z żurawiną
Moja przygoda z domową piekarnią trwa w najlepsze:)
Od dłuższego czasu, nie jadamy kupnego pieczywa.
Regularnie, ok. 2 razy w tygodniu, z piekarnika wyciągam, świeży, pachnący, zdrowy, pyszny, domowy chlebuś.
Kompozycji mąk i dodatków do niego, jest bez liku, więc za każdym razem, na nasz stół może trafiać zupełnie inny bochenek.
Poniższy, żytni chleb z żurawiną, jest wyjątkowo dobry i często u nas gości. Jest tak smaczny, że nie potrzebuje żadnych dodatków, broni się sam. Pochłaniamy go solo. Pyszna chrupiąca skórka, zwarty środek i dodatek słodko- kwaskowej żurawiny - chlebuś ideał!
Składniki:
Zaczyn
- 8 łyżek aktywnego, dokarmianego zakwasu (mój zakwas: 2 łyżki maki żytniej/żurkowej+2 łyżki mąki pszennej+150ml wody)
- 135g mąki żytniej
- 115ml wody
Chleb
- cały zaczyn
- 325g mąki żytniej
- ok.100ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
- 10g drożdży
- 80g suszonej żurawiny
Składniki na zaczyn wymieszać, odstawić na kilkanaście godzin do wyrośnięcia.
Po tym czasie, zaczyn wymieszać z mąką żytnią, miodem, drożdżami i solą.
Zagnieść.
Podczas zagniatania dolewać stopniowo wodę.
Ciasto ma być elastyczne, ale nie za rzadkie (może trzeba będzie dodać więcej niż 100ml, albo mniej niż 100ml).
Pod koniec zagniatania dodać suszoną żurawinę.
Ciasto podsypać mąką, zostawić na ok. 1h do wyrośnięcia.
Po tym czasie, ponownie zagnieść ciasto.
Uformować bochenek lub włożyć do formy.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 1h.
Wyrośnięty chleb piec w 220C ok. 40 minut.
Na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.