Chleb żytni z prażoną cebulką i czarnuszką
Często staram się, aby w piątek wieczorem w chlebaku leżał świeżo upieczony chleb lub bułeczki. Dzięki temu przez weekend nie muszę się martwić o pieczywo i mogę jadać późne, leniwe śniadania.
W ten weekend wymarzyłam sobie chleb żytni na zakwasie. Dopieszczony zakwas żytni połączyłam z mają żytnią jasną i mąką gryczaną. Dla smaku dodałam również czarnuszkę, a dla przyjemnej chrupkości prażoną cebulkę. Wyszedł z tego przepyszny i chrupiący chleb żytni.
Chleb żytni z prażoną cebulką i czarnuszką Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 420 g mąki żytniej typ 720
- 80 g mąki gryczanej
- 350 g letniej wody
- 60 g prażonej cebulki
- 2 łyżki czarnuszki
- 1,5 łyżeczki soli
- Aktywny zakwas mieszamy z mąkami, prażoną cebulką, solą i czarnuszką. Powoli wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ciasto, jednie do połączenia składników.
- Formę keksówkę smarujemy oliwą lub masłem i posypujemy bułką tartą, można także wyłożyć ją papierem do pieczenia. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy i posypujemy cebulką i czarnuszką.
- Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 5 godzin.
- Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 210 stopni przez 20 minut, następnie zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut.
- Studzimy na kuchennej kratce.
- Podajemy ze Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem.