Chleb żytni z mielonymi orzechami

Zdjęcie - Chleb żytni z mielonymi orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zima porządnie daje nam popalić. Już nie tylko na zewnątrz, ale i w domu robi się okropnie zimno. W takich momentach robienie chleba nie tylko da ci pretekst, żeby nie musieć opuszczać czterech ścian, ale i sprawia niezwykłą przyjemność.

Ciepłe ciasto, formowane rękami zagniata się miło jak nigdy, wyrastającemu bochenkowi chleba można potowarzyszyć przy rozgrzanym kaloryferze, ale zdecydowanie najlepszym momentem okazuje się otwieranie i zamykanie piekarnika. Zachęcam więc do tej czynności prawdziwych zmarzlaków, takich jak ja.

Zdjęcie - Chleb żytni z mielonymi orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na dzisiejsze ogrzewanie wybrałam chleb żytni z mielonymi orzechami. Możecie użyć dowolnych orzechów. W sklepach ogólnodostępne są mielone orzechy włoskie, laskowe i migdały. Ja mam słabość do migdałów, więc one stały się moim wyborem numer jeden, ale zachęcam prawdziwych smakoszy do mieszania i eksperymentowania ze smakiem.

Chleb żytni z mielonymi orzechami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 75 g wybranych mielonych orzechów (ja użyłam migdałów)
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 300 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Połącz ze sobą w misce lub na blacie mąki, orzechy, drożdże i sól. Pomieszaj.
  2. Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki, elastyczną konsystencję.
  3. Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez ok. 5 minut.
  4. Prostokątną formę do pieczenia, o długości ok. 15 cm wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej ciasto. Z góry lekko przyklep oprószoną mąką ręką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) przykrywając formę materiałową szmatką.
  5. Daj ciastu urosnąć przez ok. 2 godziny.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 35 minut, aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami