Chleb żytni z mielonymi orzechami
Zima porządnie daje nam popalić. Już nie tylko na zewnątrz, ale i w domu robi się okropnie zimno. W takich momentach robienie chleba nie tylko da ci pretekst, żeby nie musieć opuszczać czterech ścian, ale i sprawia niezwykłą przyjemność.
Ciepłe ciasto, formowane rękami zagniata się miło jak nigdy, wyrastającemu bochenkowi chleba można potowarzyszyć przy rozgrzanym kaloryferze, ale zdecydowanie najlepszym momentem okazuje się otwieranie i zamykanie piekarnika. Zachęcam więc do tej czynności prawdziwych zmarzlaków, takich jak ja.
Na dzisiejsze ogrzewanie wybrałam chleb żytni z mielonymi orzechami. Możecie użyć dowolnych orzechów. W sklepach ogólnodostępne są mielone orzechy włoskie, laskowe i migdały. Ja mam słabość do migdałów, więc one stały się moim wyborem numer jeden, ale zachęcam prawdziwych smakoszy do mieszania i eksperymentowania ze smakiem.
Chleb żytni z mielonymi orzechami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut Porcje: 1 Składniki- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 75 g wybranych mielonych orzechów (ja użyłam migdałów)
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- ok. 300 ml ciepłej wody
- Połącz ze sobą w misce lub na blacie mąki, orzechy, drożdże i sól. Pomieszaj.
- Powoli zacznij dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki, elastyczną konsystencję.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze intensywnie przez ok. 5 minut.
- Prostokątną formę do pieczenia, o długości ok. 15 cm wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej ciasto. Z góry lekko przyklep oprószoną mąką ręką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) przykrywając formę materiałową szmatką.
- Daj ciastu urosnąć przez ok. 2 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 35 minut, aż zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.