Chleb żytni na zakwasie z pesto i suszonymi pomidorami
Jeśli lubicie włoską kuchnię to na pewno używaliście kiedyś do gotowania pesto. Tradycyjne pesto robi się z bazylii, oliwy, czosnku, parmezanu i orzeszków piniowych, ale tak naprawdę pesto można też utrzeć z natki pietruszki, czy innych ziół. Parmezan można zastąpić innym serem, a orzeszki piniowe zamienić na ziarna słonecznika, czy migdały. Sposobów na robienie pesto jest dużo, podobnie jak sposobów na upieczenie domowego chleba.
Miałam w lodówce trochę pesto, które przygotowywałam do makaronu, postanowiłam je dodać do ciasta na chleb żytni, wrzuciłam też kilka posiekanych suszonych pomidorów. Wyszedł z tego świetny żytni chlebek o włoskim charakterze. A jego wierzch ozdobiłam prażonym słonecznikiem, który dodał skórce chrupkości
Chleb żytni na zakwasie z pesto, suszonymi pomidorami Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 170 g aktywnego zakwasu żytniego
- 70 g ziołowego pesto
- 50 g suszonych pomidorów (kilka sztuk)
- 1,5 łyżeczki soli
- 350 ml letniej wody
- 4 łyżki słonecznika
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, pesto, pokrojone suszone pomidory i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez ok. 2 minuty, czyli do dokładnego połączenia składników.
- Formę keksówkę (10x24 cm) wykładamy pergaminem lub smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy. Wierzch wyrównujemy.
- Ziarna słonecznika prażymy przez kilka minut na suchej patelni. Rumianym słonecznikiem posypujemy wierzch chleba, delikatnie przygładzamy i przykrywamy formę ściereczką na 5 godzin. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.
- Wyrośnięte ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół, przez pierwsze 10 minut w 250 stopniach, kolejnych 10 w 220 stopniach, a ostatnie 20 minut w 200 stopniach.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.