Chleb żytni na zakwasie z cydrem i jabłkiem

Chleb żytni na zakwasie z cydrem i jabłkiem

Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie z cydrem i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedyś moimi ulubionymi chlebami były te na pszenne. Nadal uwielbiam szczególnie pszenny na zakwasie, ale coraz większy kawał mojego serca (a raczej podniebienia) skradają też bochenki żytnie. Jednym z moich ulubionych przepisów jest wersja z piwem, cebulą i słonecznikiem.

Bazując na podobnych proporcjach przygotowałam jego nową odsłonę. Tym razem z jabłkiem i cydrem. Muszę przyznać, że jest chyba nawet jeszcze lepszy!

I właśnie o to chodzi w pieczeniu chleba, aby nasze wypieki stawały się coraz smaczniejsze i sprawiały nam (domowym piekarzom) oraz bliskim sporo radości.

Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie z cydrem i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni na zakwasie z cydrem i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni na zakwasie z cydrem i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni na zakwasie z cydrem i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni na zakwasie z cydrem i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb żytni na zakwasie z cydrem i jabłkiem Autor: Tosia Czas przygotowania: 15 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 16 godz. 10 min. Porcje: 1 Składniki

  • Zaczyn (dokarmianie zakwasu):
  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 90 g wody
  • 30 g zakwasu żytniego
  • Ciasto właściwe:
  • 400 g mąki żytniej typ 720
  • 320 ml cydru
  • zaczynu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • sól
  • łyżeczka oleju roślinnego
Przepis
  1. Zaczyn:
  2. Jeden dzień przed pieczeniem wyjmujemy zakwas z lodówki doprowadzamy do temperatury pokojowej. W misce mieszamy wszystkie składniki (czyli zakwas, mąkę i wodę), przykrywamy miskę folią spożywczą i pozostawiamy na noc w ciepłym miejscu (na ok. 8 godzin).
  3. Ciasto właściwe:
  4. Jabłko pokrojone w kostkę podsmażamy na oleju aż nabierze koloru, następnie studzimy.
  5. Do dużej misy przekładamy aktywny zaczyn, dodajemy mąkę, jabłko, sól, cydr. Mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny.
  6. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej pergaminem (wymiary 10 x 24 cm). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta mokrą ręką lub łyżką, przykrywamy formę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przed pieczeniem skrapiamy z wierzchu ciasta zimną wodą (po pieczeniu również można to zrobić dla złocistej skórki). Formę wkładamy do rozgrzanego pieca, chleb pieczemy przez 40 minut.
  8. Upieczony bochenek wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.

Kategorie przepisów