Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne

Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pieczywo żytnie ma wysoką wartość odżywczą, duże walory smakowe i zapachowe. Długo zachowuje świeżość.
Chleb żytni, ponieważ przygotowywany jest na zakwasie (zachodzi fermentacja!) zawiera dużo więcej, lepiej przyswajalnych składników mineralnych niż pieczywo pszenne (także razowe) produkowane na drożdżach.
Chleb żytni przegrywa często z białym, lekkim i puchatym pieczywem pszennym, dlatego warto znać zalety żytniego zakwasowca.
  • Żytni chleb wypiekany na zakwasie wływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, sprzyja namnażaniu się w jelitach korzystnych bakterii, a hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych.
  • Kwas mlekowy z zakwasu ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom.
  • Pieczywo żytnie na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny -48, pszenne -70, co jest szczególnie korzystne dla cukrzyków i osób zmagających się z nadwagą.
  • Pomaga w profilaktyce chorób nowotworowych.
  • Zpobiega chorobom układu krążenia.
Trzeba pamietać, że dobra dieta - to dieta urozmaicona.
Zapraszam na bardzo prosty chleb, żytni klasyk. Upiekłam go na 3- stopniowym zakwasie. Tym razem nie w foremce, a formowany. Chleb do wyrastania posypuje się maką, a ten rosnąc tworzy ciekawe pęknięcia. Zamiast jednego dużego uformowałam 3 małe chlebki.


Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
500 g mąki żytniej 1150
75 g zakwasu żytniego
350 g ciepłej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka niodu
1,5 łyżeczki soli
mąka pszenna do posypania

Przygotowanie:
    Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • zakwas, wodę i miód umieścić w misie robota. Dodać odważoną mąkę i sól. Zagnieść hakiem gładkie ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, podzielić na 3 części i uformować 3 bochenki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przez sitko oprószyć pszenną mąką. Przykryc ściereczką kuchenną i odstawić na 30-40 minut do wyrastania. Nastawić piekarnik na 250`C, by się nagrzał
  • chlebki piec 15 minut w 250`C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C i piec kolejne 30 minut. Studzić na kratce
    SMACZNEGO !

    źródło: Lisa book nr.1/2015

    Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Przepisy z tych kategorii

    Bułeczki z sezamem al’a bajgle
    1

    Bułeczki z sezamem al’a bajgle

    Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
    Marcepanowa kuchnia

    Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie
    1

    Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

    Posmakujto! Posmakujto!
    Posmakujto!

    Chleb z płaskurki na zakwasie
    1

    Chleb z płaskurki na zakwasie

    Tosia Tosia
    Smakowity chleb

    Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką
    1

    Chleb pszenny z płatkami owsia…

    Posmakujto! Posmakujto!
    Posmakujto!

    Bürli – tradycyjne szwajcarskie bułki z wodą drożdżową z winogron
    1

    Bürli – tradycyjne szwaj…

    zacisze kuchenne zacisze kuchenne
    zacisze kuchenne

    Chleb wieloziarnisty mieszany łyżką
    2

    Chleb wieloziarnisty mieszany…

    Posmakujto! Posmakujto!
    Posmakujto!