Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne

Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pieczywo żytnie ma wysoką wartość odżywczą, duże walory smakowe i zapachowe. Długo zachowuje świeżość.
Chleb żytni, ponieważ przygotowywany jest na zakwasie (zachodzi fermentacja!) zawiera dużo więcej, lepiej przyswajalnych składników mineralnych niż pieczywo pszenne (także razowe) produkowane na drożdżach.
Chleb żytni przegrywa często z białym, lekkim i puchatym pieczywem pszennym, dlatego warto znać zalety żytniego zakwasowca.
  • Żytni chleb wypiekany na zakwasie wływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, sprzyja namnażaniu się w jelitach korzystnych bakterii, a hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych.
  • Kwas mlekowy z zakwasu ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom.
  • Pieczywo żytnie na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny -48, pszenne -70, co jest szczególnie korzystne dla cukrzyków i osób zmagających się z nadwagą.
  • Pomaga w profilaktyce chorób nowotworowych.
  • Zpobiega chorobom układu krążenia.
Trzeba pamietać, że dobra dieta - to dieta urozmaicona.
Zapraszam na bardzo prosty chleb, żytni klasyk. Upiekłam go na 3- stopniowym zakwasie. Tym razem nie w foremce, a formowany. Chleb do wyrastania posypuje się maką, a ten rosnąc tworzy ciekawe pęknięcia. Zamiast jednego dużego uformowałam 3 małe chlebki.


Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki:
500 g mąki żytniej 1150
75 g zakwasu żytniego
350 g ciepłej wody
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka niodu
1,5 łyżeczki soli
mąka pszenna do posypania

Przygotowanie:
    Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • zakwas, wodę i miód umieścić w misie robota. Dodać odważoną mąkę i sól. Zagnieść hakiem gładkie ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, podzielić na 3 części i uformować 3 bochenki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przez sitko oprószyć pszenną mąką. Przykryc ściereczką kuchenną i odstawić na 30-40 minut do wyrastania. Nastawić piekarnik na 250`C, by się nagrzał
  • chlebki piec 15 minut w 250`C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200`C i piec kolejne 30 minut. Studzić na kratce
    SMACZNEGO !

    źródło: Lisa book nr.1/2015

    Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie. Walory zdrowotne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Przepisy z tych kategorii

    Chleb żytni z melasą

    Chleb żytni z melasą

    Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
    Sprawdzona Kuchnia

    Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

    Chlebowa chałka z makiem z mąk…

    AZgotuj! AZgotuj!
    AZgotuj

    Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

    Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

    Posmakujto! Posmakujto!
    Posmakujto!

    Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
    1

    Chleb mieszany na zakwasie z b…

    Amber Amber
    Kuchennymi drzwiami

    Chleb pszenno – owsiany

    Chleb pszenno – owsiany

    napiecyku napiecyku
    napiecyku

    Bułki z przedziałkiem
    2

    Bułki z przedziałkiem

    śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
    śliwka węgierka